Kopplingen mellan populärkultur och poker

Texter.

 

Foto: Rawpixel.com

Kalle Lind är programledare i programmet Snedtänkt i P1, en podcast som kretsar kring populärkultur och roliga fakta. Här avhandlas allt från Hollywoodfilmer och ökända dansbandslåtar till svenska matvanor. Behållningen med programmet enligt Lind själv är att den endast snuddar vid smala kulturyttringar men att podden är influerad av en tid där “det smala inte är särskilt smalt” eftersom allt från låtar till gamla TV-program numer finns ett knapptryck bort online. Lind menar att populärkulturen i sig inte har förändrats om man utgår från ett historiskt perspektiv. Människan har i alla tider velat underhållas och skämt har i allmänhet alltid rört samma saker. Det som i stället ändrats är att utbudet är större och varierat än förr. I det här inlägget grottar vi vidare i populärkulturen och kikar på dess koppling till det klassiska spelet poker. 

Introduktion

Det finns mängder med populärkulturella verk, däribland filmer, böcker och låtar, som har hämtat inspiration från eller är baserade på poker som historiskt sett varit förpassat till landbaserade anläggningar. Sedan början av 2000-talet har dock pokerindustrin i stort väsentligen förändrats och delvis flyttat över till digitala plattformar online. Dessa erbjuder samma eller liknande innehåll som sina föregångare, utöver en hel del andra resurser och verktyg som varierar från förklaringar av pokerterminologi, strategiartiklar och interaktiva verktyg. I ljuset av detta ska det bli intressant att se hur samspelet mellan poker och populärkultur kommer att te sig i framtiden i takt med att pokervärlden rör sig allt djupare in i den digitala sfären och AI- och VR-teknik får ökat utrymme. 

Poker på film 

Poker är ett intressant fenomen att skildra på film. Kanske då detta klassiska spel hyser en inneboende dramatik i sig självt eftersom det inte sällan handlar om att ta risker. Många är de filmer som tagit avstamp runt pokerbord eller på casinon för att driva en historia. I Rounders tar den begåvade pokerspelaren Mike (Matt Damon) höga risker för sin vän Worms skull (Ed Norton) då Worm måste betala tillbaka stora skulder till utlånare. Rounders handlar om pokerscenen innan online-poker blev stort och innehåller bland annat cameoroller som spelas av riktiga pokerspelaren Johnny Chan. 

Poker i bokform

Dan Glimne anses som en av landets bästa spelexperter och har i över tio år skrivit i Aftonbladet om poker- och hasardspel. Därutöver har han lett programmet Pokermiljonen på TV och vunnit brons i SM i poker. Det rör sig därmed om en erfaren skribent som skrivit “De bästa pokerspelen” (2022). Boken tar avstamp i 2000-talets uppsving inom poker – från enbart landbaserade anläggningar till TV-sända turneringar med miljoner i prispengar och beskriver hur man spelar de vanligaste varianterna av poker: Texas Hold’em och Omaha. Glimne bjuder också på tips om inköp och utväxling och om hur man för sig i spelet med därtill hörande vett- och etikettregler. 

Poker i mode 

PokerNChill är ett klädmärke som enligt egen utsago har som vision att dela sina pokerupplevelser och förkroppsliga dessa genom ett stilfullt klädvarumärke. Bolaget som bildades 2019 och har sitt säte i New Jersey USA säljer lediga klädesplagg, hoodies, kepsar och t-shirts med pokertema och finurliga texter och grafik. Vad sägs exempelvis om en tisha med texten “I’m all in” eller en keps med texten “Call”. Ett annat liknande märke är BadBeat Clothing som säljer kläder med inspiration från allt från marker till kortspel och som kallar sig för det främsta varumärket inom global poker merch. 

Poker i musik

Foto: Pexels.com

Vem har inte hört Lady Gagas gamla dänga Poker Face där hon sjunger om romantik med hjälp av pokertermer? Låten blev en stor succé 2009 och har sålt i över 9,5 miljoner exemplar. Ett annat exempel på en hitlåt som inspirerats av poker är klassiska Luck be a Lady med Frank Sinatra. Här sjunger han om att tur är en nyckfull företeelse och att man hoppas vinna en omgång för att kunna rädda en relation med sin drömtjej.  Ett avslutande exempel är Elvis Viva Las Vegas där “The King” smäktande sjunger om Sin Citys glitter och glamour.

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.