Går det att bli rik på bitcoins?
Om man frågar de som investerade i den alltmer populära kryptovalutan från början så lär svaret tveklöst bli JA.
Den norske studenten Kristoffer Kock skrev en avhandling 2009 om kryptering. Han fick då upp ögonen för bitcoins och blev nyfiken. För skojs skulle investerade han 24 dollar, cirka 150 kr, i bitcoins. Åren gick och Kristoffer glömde bort investeringen han gjort.
Många år senare läste han på nyheterna om hur Bitcoins stigit rejält i värde och kom då på att han många år tidigare investerat i kryptovalutan. Efter att ha letat fram sitt krypterade lösenord kunde han konstatera att de bitcoins han investerat i 2009 nu stod i 5000 bitcoins. Det motsvarade hela 5 miljoner norska kronor. Kristoffer löste in delar av sin vinst och köpte sig en lägenhet i Oslo.
Bitcoins historia är full av episoder med både snabba kurs rusningar men även rejäla bakslag. Kryptovalutor i sig är en marknad med risker, men också en marknad där det finns stora chanser att tjäna pengar snabbt.
Vissa investerar i bitcoins och andra tillgångar på längre sikt, medan andra, till exempel de som arbetar som daytrader köper och säljer sina tillgångar över dagen.
Hur handlar man med bitcoins i Sverige?
Man köper och säljer bitcoins genom olika marknader som finns på nätet. Man kan handla med vanligt bankkort och tom Swish men ska man investera större summor kan det vara bra att istället skaffa sig ett konto hos en handelsbörs. Det gör också att avgifterna för handeln blir något lägre.
Den handelsplattform som är mest känd i Sverige för handel med bitcoins är Markets. Fördelen med markets är att den är reglerad samt går under EU-lag. På markets kan man både köpa och sälja bitcoins. Kursen för bitcoins ändras konstant och avgörs mot olika valutor på de olika plattformarna på internet. Kursen kan även skilja sig åt en del mellan de olika plattformarna. Handeln mellan plattformarna sker automatiskt via den plattform man valt att handla online hos.
Tillgången på bitcoin är begränsad. Det finns 21 miljoner bitcoins i världen och kommer så förbli även om bitcoins i sig är delbara som valuta.
Bitcoins är också nästan omöjliga att förfalska via den komplicerade och väl utarbetade blockkedjeteknologi som ligger bakom den digitala valutan. Dock är det mycket viktigt att hålla reda på de elektroniska kodnycklar som hör till de elektroniska bitcoinplånböcker man innehar. En förlorad kodnyckel gör att dina bitcoins är förlorade för alltid.