Sevärt spiondrama om början till DDR:s fall

Scen & film.
Deutschland 86 visas på SVT Play till och med den 20 juli.

TV-SERIE. Clemens Altgård tipsar om en sevärd tv-serie på SVT Play – Deutschland 86. Här skildras början till det som skulle bli DDR:s undergång.

 

Deutschland 86. Skapad av: Anna Winger och Joerg Winger. Skådespelare: Jonas Nay, Maria Schrader, Florence Kasumba, Sylvester Groth, Sonja Gerhardt, Lavinia Wilson, Ludwig Trepte, Alexander Beyer, Fritzi Haberlandt, Chris Veres, m fl. Visas på SVT Play t o m 20 juli.

Just nu visas Deutschland 86, från 2018 på SVT Play, och det rör sig förstås om uppföljaren till den briljanta Deutschland 83 med Jonas Nay i huvudrollen som den unge stasiagenten Martin Rauch. Han har huvudrollen även i Deutschland 86 och vi återser även Maria Schrader i rollen som hans moster och uppdragsgivare.

Året 1986 är förknippat med ödesdigra händelser som Palmemordet, aidspandemin och Tjernobyl, något som också återspeglas i Deutschland 86. Samtidigt pågår det kalla kriget för fullt.

Martin Rauch arbetar till att börja med på ett barnhem i Angola, men blir av sin moster Lenora, som är på uppdrag i Kapstaden, återigen rekryterad för att bistå henne i kampen mellan östblocket och västmakterna.

Lenora samarbetar med ANC-medlemmen Rose Seithathi (spelad av den karismatiska Florence Kasumba) och de behöver en man för att kunna genomföra en vapenaffär.

Skiftet av miljö från Europa till Afrika sätter sin prägel på de fyra första avsnitten. Sedan växlar handlingen över till Paris och så småningom ett Tyskland som är uppdelat i det DDR och Förbundsrepubliken.

Seriens skapare Anna och Joerg Winger har lyckats bra med att skapa spänning i denna uppföljare. Mot slutet stegras dessutom spänningen i spiondramat avsevärt, bland annat genom ett flyktmotiv som förvaltas väl. Till kvaliteterna hör också dialogen som ofta har inslag av mörk humor.

Estetiskt sett är allt mycket välgjort in i minsta detalj. DDR-atmosfären har återskapats på ett mycket trovärdigt vis. Det vore fel att tala om nostalgi, för detta är inget att sakna, men en stark känsla av igenkänning infinner sig likväl hos den som var med på den här tiden.

För yngre generationer blir det en exotisk inblick i en analog värld, som var stadd i stark förändring. Internet existerade redan då, vilket kanske förvånar någon. Dock var det få som hade möjlighet att koppla upp sig, men det förekommer scener, som alltså inte är anakronistiska, där kommunikationen mellan DDR och Sydafrika sker via dator.

Östtyskland, officiellt Tyska demokratiska republiken (tyska: Deutsche Demokratische Republik, ofta förkortat DDR, var en stat som existerade från 1949 till 1990 i den tidigare sovjetiska ockupationszonen av Tyskland. Landet var medlem i både Warszawapakten och Comecon. Staten upphörde att existera den 3 oktober 1990 då dess delstater, som tidigare under året hade ansökt om inträde i Förbundsrepubliken Tyskland (Västtyskland), återförenades med Västtyskland.

Men Deutschland 86 har framför allt kvaliteter när det gäller gestaltningen av rollfigurerna. Genomgående är nyansrikedomen överväldigande. Även de stela stasifunktionärerna återges med oväntade sidor. Som när en av dem under ett möte med något drömmande i blicken börjar citera Rilkes dikt “Pantern” och han sedan förkunnar sin längtan efter att få uppleva våren i Paris. De är alla fångar i den bur som DDR utgjorde. Ja, nästan alla. Några få, som de med spionuppdrag som Martin och hans moster har fått möjlighet att se sig om världen.

Året 1986 är emellertid något av ett ödesår för DDR och östblocket. Flera viktiga affärer går i stöpet och ekonomin är katastrofalt usel. Här finns incitamentet till det som så småningom blir murens fall.

Om det kommer en tredje del i tv-serietrilogin att handla. Deutschland 89 är under uppsegling i år. Den ser jag redan fram emot.

CLEMENS ALTGÅRD
clemens.altgard@opulens.se

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Scen & film

0 0kr