FILM. Lena Torquato Lidén har sett en oroande dokumentärfilm, norska iHuman, om den digitala utvecklingen och hotet mot den individuella integriteten.
Den norska dokumentären iHuman har kallats för en politisk thriller. Filmen är en djupdykning i hur digitala tekniker som artificiell intelligens (AI) och självlärande artificiell intelligens (AGI) har börjat forma vår värld. Genom filmens intervjuer med personer som haft inflytande över denna utveckling och genom fantasifulla illustrationer av människor, tecknade med digitala effekter, formas berättelsen om en möjlig framtid. Elektronisk musik förstärker stämningarna.
Vi får träffa en rad män, vilket kanske inte är någon slump. Michal Kosinski, en polsk psykologiprofessor, pratar om hur algoritmer styr våra tankar när de läser av vad vi söker på och skapar nya förslag på vad vi kanske gillar.
Stöd Opulens - Prenumerera!
Den som lämnar störst avtryck är schweizaren Jürgen Schmidhuber som kallats för “the father of AI”. Han är helt igenom positiv till en värld där allt kommer att gå snabbare och bli bättre till följd av AI. Som svar på de kritiska frågorna om att utvecklingen kanske inte är helt optimal (på grund av att vi också kommer att få en begränsad frihet när allt övervakas) säger han bara att han inte har ansvar för det.
Schmidhuber liknar det vid att som föräldrar uppfostra ett barn och ge det frihet att gå ut i världen. Att man inte kan vara ansvarig för utvecklingen är kanske sant, men det är också djupt oroande eftersom det betyder att ingen kan stoppa utvecklingen om något går fel. iHuman är en djupt oroande film, som sätter tankar i rullning om att något borde göras. Men jag vet inte alls vad. Kanske är filmen ett frö som bidrar till en ny kunskap om allt som vi lägger i händerna på andra, när vi rör oss i den digitala sfären.