MUSIKAL. ”Scenografen Lucy Osbornes arbete med neonfärger och spännande former i världens mest fantasifulla fabrik och hela den stora ensemblens insats gör denna musikal till en fullträff,” skriver Lena Torquato Lidén som sett musikalen ”Charlie och chokladfabriken”.
Charlie och chokladfabriken
Göteborgsoperan
21 september – 12 april
Foajén på Göteborgsoperan är fullsatt och stämningen är hög med ungdomar uppklädda till tänderna och framför oss i kön en liten flicka som har glittriga finkläder och strass klistrat i pannan. Det känns att förväntningarna är stora inför vad vi snart ska få ta del av. Det rör sig nämligen om musikalen ”Charlie och chokladfabriken”.
Musikaliskt ansvarig är West End-dirigenten Michael England och musiken är komponerad av Marc Shaiman. För regin svarar den musikalrutinerade Mattias Carlsson. Manuset har skrivits av David Greig, efter Roald Dahls roman.
Fyra barn alternerar i rollen som Charlie från föreställning till föreställning. Den fattiga pojken Charlie Bucket spelas denna kväll av Leo Stadelmann Andréas, som på ett magnifikt sätt med sin klara vackra stämma visar att den är så mycket större än hans 12 år. Han är från Lerum och har varit med i Göteborgsoperans barnkör och gjorde scendebut som Nipper i musikalen ”Oliver!” 2019. Har även gjort rollen ”Daniel som barn” i musikalen ”Så som i himmelen” i Scandinavium.
Ytan är glättig men det finns också ett djup i den välkända historien om en fattig pojke som vinner en guldbiljett till chokladhimlen – Willy Wonkas godisfabrik.
Charlies tillvaro kantas av fattigdom men också kärlek då han och hans mamma bor med både mor- och farföräldrar i ett dragit kyffe där de gamla mest ligger till sängs. De har inte råd med mycket mer än kålsoppa för det mesta men Charlie är ett mycket älskat barn som står i de vuxnas centrum.
De berättar historier för honom och det är som julafton varje dag han kommer hem med de saker han hittat på gatan som kan vara användbara. En favoritsak är att hitta omslagspapper från Willy Wonkas chokladkakor. Och en gång om året, på sin födelsedag, får Charlie en chokladkaka.
Gatorna och Charlies hem går i brunt och grått och det finns en hopplöshet i familjens liv. Sedan annonseras i tidningen att Willy Wonka ska öppna upp sin fabrik för fem barn som hittat guldbiljetter i sina chokladkakor och drömmandet startar. Charlie och hans farfar Joe tror starkt på att vinna och de andra försöker få dem att sluta hoppas.
Vi får möta barn som vunnit och de är alla rika och bortskämda på sina väldigt olika sätt. Veruca Salt som får allt vad hon pekar på från sin pappa som är miljonär. Violet Beauregarde en väldigt övertygande K-pop-prinsessa som gör YouTube av sitt liv, Augustus Gloop vars tyska mamma tycker att han är underbar i all sin glupska ständiga hunger och Mike Teavee som är en ironisk och ständigt aggressiv gamer med en oerhört komisk mamma, fint spelad av Åsa Fång, i countrystil med fickpluntan i högsta hugg.
Charlie tappar nästan hoppet innan han råkar hitta en peng på marken och äntligen kan köpa en chokladkaka som visar sig innehålla den vinnande sista biljetten.
Den osannolika skaran barn möter så en grå gestalt på trappan till fabriken, som på ett ögonblick slänger av sig sin förklädnad och blir den sprakande magiska Willy Wonka i gröna glansiga byxor, en perfekt roll för rockstjärnan Ola Salo från The Ark. Det ska dock sägas att i några av föreställningarna görs Willy Wonka-rollen av musikalartisten Tobias Ahlsell
Därinne i fabriken utspelar sig ett grymt drama där barnen ett efter ett slås ut av sina egna svagheter när de inte kan följa Wonkas regler. I de fina sångnumren hörs Ola Salos vackra röst som bär fram budskapet att för varje barn som slagits ut så finns det ingen sympati. Det kan ju tyckas hemskt. Men det förtar inte det positiva helhetsintrycket.
Scenografen Lucy Osbornes arbete med neonfärger och spännande former i världens mest fantasifulla fabrik och hela den stora ensemblens insats gör denna musikal till en fullträff. Om du är i Göteborg, eller planerar ett besök i staden, så gå och se den!