Filmtips i början av sommaren

Scen & film.
Film, Illustration: Geralt / Pixabay.com
Illustration: Geralt / Pixabay.com

FILMFAVORITER. Ingela Brovik tipsar om sevärda och viktiga filmer i början av sommarsäsongen.

”Ensamhet är ett av de största problemen i väst, farligt som cancer, men ni talar ju aldrig om det, varför?” Det säger den unge indiske mannen bosatt i London, till sin granne, där han bor med sina indiska föräldrar, men hon, den unga kvinnan svarar inte riktigt på hans fråga.

Repliken är hämtad ur filmen ”What´s Love Got to Do with it?” i regi av Shekhar Kapur. Det är en film om två familjer i London som är vänner och grannar och där frågan är om den unge mannen skall följa den indiska traditionen, att låta föräldrarna utse den kvinna som han skall gifta sig med, eller ej? Men det slutar inte där, utan granntjejen och han fortsätter att diskutera, ilsket och livfullt, i denna intressanta film som tar upp temat om kärlek gentemot ensamhet.

Många filmer på bio i början av sommarsäsongen, eller slutet av vårsäsongen, handlar om ensamhet, speciellt när ordet “love” finns i titeln. Till exempel ”Love Again” i regi av Jim Strouse, där en ung kvinnas pojkvän dött

i en trafikolycka. En annan ung man på jobbet är hela tiden ensam. Det är hans identitet som manifesteras om och om igen. Det blir som en satir över “The American Way of life” med jobb, pengar, familj… Här måste vänner ingripa och rätta till situationen.

Det handlar om människor som är ensamma tillsammans, precis som i många andra filmer vi kunnat se under vårsäsongen, till exempel ”Den blå kaftanen” i regi av Maryam Touzani, Marocko, om det äkta paret som lever och arbetar ihop men som ändå är totalt ensamma i denna en av årets hittills allra bästa filmer. Det är en film som är existentiell i sin egen stil och skildrar den marockanska världen på ett oväntat vis.

”Madeleine och taxichauffören” är en fransk film i regi av Christian Carion. Den skildrar ett ovanligt möte mellan den äldre damen Madeleine, 92 år gammal, utmärkt spelad av Line Rebaud som beställer en taxiresa av chauffören Charles. Han har trasslig ekonomi, problem med äktenskapet och har även blivit prickad som chaufför.

Det blir till en lång road-movie-liknande film som tar oss genom Paris. Vi får ta del av kvinnans dramatiska och sorgliga historia – en ensamhet som hon delar med sig av till chauffören. Orden skapar en väg framåt, i solidaritet mellan de två.

”Fader och soldat” är en fransk film i regi av Mathieu Vadepied. Den utspelas under första världskriget då många afrikanska män från franska kolonier i Nordafrika tvingades att bli soldater i franska armén och bekämpa tyska soldater. Huvudpersonen i filmen är en soldat vars unge son också tvingas ut i kriget och riskera livet.

De behandlas nästan som slavar i den franska armén. Det är en film som går in i krigets fasor med maximal autenticitet. Den framstår som en av de viktigaste filmerna som visats i år. Den skildrar som sagt första världskrigets bittra historia men visar också en för många okänd sida. Det faktum att så många i franska armén var afrikanska män, med order om att gå ut i krig och därmed sätta sina liv på spel.

Den här filmen påminner om en fransk film som jag såg på filmfestivalen i Cannes för några år sedan, ”Indigene” i regi av Rachid Bouchareb, som skildrade hur afrikanska män blev soldater i franska armén, med liknande villkor. Dagen efter filmvisningen stod franske presidenten på scenen i den gigantiska festivalbiografen och talade om att han sett filmen och att han skämdes för den franska hanteringen av afrikanska soldater. Han skulle nu ändra lagar och regler.

En film kan förändra världen.

I år, 2023, fyller Folkets Bio 50 år och firar det genom att visa klassiker på bio Panora i Malmö och alla andra biografer i Sverige. Panora väljer sina egna filmer, ibland annat dokumentärfilmer som nyligen dokumentärfilmen ”Free Angela Davis – And All Political Prisoners”. Det är en film om black power-rörelsen i USA. Den skildrar 1968 och hur afrikanamerikanska Angela Davis håller suveräna tal mot rasism och förtryck – och vinner kampen mot rasism i hemlandet och resten av världen. En film som förändrar perspektivet på då och nu.

INGELA BROVIK
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr