TV-SERIE. Den här veckan har Clemens Altgård tagit sig igenom publiksuccén på Netflix – Tiger King – murder, mayhem and madness. Har man väl börjat se på tv-serien är det mycket svårt att sluta, skriver han.
Jag hade först tänkt undvika att se Tiger King – murder, mayhem and madness på Netflix, till viss del beroende på att true crime inte direkt är den genre jag brukar skriva om. Men alla skriverier om serien och det faktum att den hamnat i topp på tittarlistorna, i såväl Sverige som USA, gjorde att jag blev nyfiken.
Och nyfikenheten väcktes än mer efter att jag sett det första avsnittet. Det framgick tydligt att här fanns stoff nog för att fylla åtta avsnitt. Nu handlar Tiger King inte heller enbart om brottsliga gärningar även om dessa är en viktig ingrediens och också bidrar till den dramatiska kurvan. Nej, Tiger King är något i “extra allt”-stil. Något i hästväg även om den handlar om människors besatthet av stora kattdjur.
Det är ingen spoiler om jag säger att huvudpersonen, mannen som också kallas Tiger King, Joe Exotic, hamnar bakom galler till slut. Det avslöjas nämligen redan inledningsvis. Vad som sedan visas är vägen dit.
Det är också berättelsen om fiendskapen mellan Joe Exotic och Carole Baskin. De är konkurrenter i den privata djurparksbranschen. Men medan Joe Exotic snarast samlar tigrar, lejon och andra exotiska djur, i sin park i Oklahoma, så vill Carole Baskin, i Florida, framstå som en djurrättsaktivist med ambitionen att “ta hand om” de exotiska kattdjuren. I praktiken liknar verksamheterna varandra och om Joe Exotic sysslar med en del skumraskaffärer så finns det starka misstankar om att Carole Baskin matat sina tigrar med liket efter den spårlöst försvunne miljardärsmaken.
I en scen avslöjar hon hur det går till att väcka tigrars intresse för människokött. För att en människa ska bli tigerföda så ska kroppen först smörjas in med sardinolja!
Under fem års tid har dokumentärfilmarna samlat material och sedan klippt ihop det på ett synnerligen skickligt och sinnrikt vis. Istället för att huvudsakligen visa upp människor som tittar rakt in i kameran och berättar så är det stor variation på scenerna.
Därtill får vi se Joe Exotic i olika roller, bland annat som countrysångare, youtuber och aspirerande politiker.
Men det finns fler ingredienser, djurskötarna utgör ett slags prekariat som utnyttjas av parkägarna på olika vis. I vissa fall även sexuellt.
Joe Exotic som är öppet gay gifter sig i en bisarr scen med två män. Utöver relationen med dessa två har han en rad favoriter, bland annat en yngre kille som får knark i utbyte mot sex. En annan parkägare bedriver sin verksamhet under närmast sektliknande former och håller ett harem av unga kvinnor.
I tv-serien framträder också personer som mist kroppsdelar under hanteringen av de farliga djuren. Och djuren har det inte bra. Om tv-serien kan sägas att i någon mening exploatera de medverkande personerna så avslöjar den samtidigt hur exotiska djur på olika viss exploateras i USA.
Tiger King – murder, mayhem and madness ger en fascinerande, underhållande men förmedlar samtidigt en djupt obehaglig bild av den amerikanska drömmens baksida.
Nu förstår jag för övrigt mycket bättre varför Tiger King blivit en sådan publicsuccé. Har man väl börjat se på tv-serien är det mycket svårt att sluta.