Synen på hasardspel under åren

Samarbeten.

I SAMARBETE MED MADDOG. Idag exponeras vi för spelreklam titt som tätt. På internet, TV, i tidningar och på stan. Spel om pengar har funnits i många tusen år, men synen på hasardspel har inte alltid varit lika liberal.

Människan har mer eller mindre alltid varit intresserad av spel. Arkeologiska utgrävningar har visat att tärningsspel har funnits i åtminstone 5 000 år och innan dess var det spel med benknotor som gällde. Givetvis kan man inte veta exakt hur de tidigaste spelen såg ut, men att vadslagning var involverat i det hela råder det ingen större tvekan om.

Intressant att tillägga är att de äldsta sexsidiga tärningarna som påfunnits hittades tillsammans med vad som anses vara det äldsta exemplaret av ett Backgammon-spel. Fyndet gjordes i en utgrävning i östra Iran och dateras mycket riktigt till cirka 3 000 år före vår tidräkning. För att sätta det hela i sin kontext är det alltså 2 000 år före det Trojanska kriget, något som tåls att fundera på nästa gång du spelar ett parti.

Att just speltärningar kan dateras så långt tillbaka i tiden är inte särskilt konstigt. För det första är det inte särskilt svårt eller kostsamt att tillverka en kub med olika sidmarkeringar. För det andra är tärningar enkla att ta med sig. För det tredje är det enkelt att förstå ett spel som går ut på att betta på vilka siffror eller symboler som kommer att visas när tärningarna landar.

Populärt bland romarna

Detta upptäckte exempelvis romarna, som gärna roade sig med tärningsspel. Dels var det ett enkelt spel för soldater att ta med sig på sina resor, dels var det populärt i de italienska städerna. Men synen på tärningsspel och betting var negativt laddad och hasardspel blev förbjudet. Fast det rörde inte romarna som fortsatte att spela på som om inget hade hänt.

Det är inte bara tärningsspel och backgammon som har överlevt alla krig och kulturella revolutioner. Detsamma går exempelvis att säga om kortspelen.

Spelkorten kommer till Sverige

De första kortspelen tros härstamma från 800-talets Kina. Först på 1300-talet kom de till Sverige då munken Johannes från Rheinfelden tog med sig spelkort från sina resor. I samma veva började också digerdöden att härja och på grund av smittorisken blev alla kortlekar förbjudna – åtminstone i teorin. I praktiken förblev kortspelen populära sociala inslag, inte minst bland samhällets övre skikt, och snart började man hitta på spel som kretsade kring monetära insatser.

Sedan dess har det också funnits olika typer av regleringar mot spel med pengar. Ibland har läget varit strikt, i andra fall inte. I vilda västern uppfanns exempelvis det populära kortspelet Poker som spelas frekvent än idag. Den som är sugen kan pröva sin tur med att spela hos Casumo Casino direkt via datorn, mobilen eller plattan.

Även i Sverige har synen på gambling varierats kraftigt under åren. Olika typer av spel har förbjudits eller begränsats för att sedan tas över av staten. På så vis var det en minst sagt historisk reform som ägde rum i samband med årsskiftet 2019, när staten släppte på sitt monopol och gjorde det lagligt för svenska såväl som utländska företag att bedriva internetbaserad spelverksamhet på den svenska marknaden. Motkravet blev en 18 procentig spelskatt och ett krav på att aktörerna certifieras med svensk spellicens, som ska garantera deras spelare en viss trygghet.

Hur synen på spel kommer att se ut i framtiden återstår att se. Likaså kan vi fråga oss vilka av dagens spel som kommer att spelas om några tusen år fram i tiden.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.