Spel och vadslagning – en del av vår kultur

Samarbeten.

I SAMARBETE MED PARTNER. Att spela, tävla och slå vad har varit en del av människans kultur sen urminnes tider. Vid arkeologiska utgrävningar har det hittats tärningar av ben eller spelpjäser som vittnar om att redan på den tiden vi bodde i grottor var vi roade av att spela.

Det är ofta svårt att med exakthet avgöra ursprunget hos olika spel, troligen på grund av att spel i olika former har uppfunnits och utvecklats parallellt i olika kulturer runt om i världen.

Anrik hästkapplöpning

Även seden att slå vad och satsa pengar på vem som ska vinna har en lång tradition i vår kultur. I Sverige har man funnit bevis i form av anteckningar från 1200-talet som styrker att dobbleri förekom redan då. Det var vid anställandet av en ny präst till en kyrka i Småland som det uttrycktes att rätt person inte skulle vara en dobblare. På medeltiden då detta begav sig kunde vadslagning göras på till exempel hästkapplöpningar. I till exempel Italien körs idag fortfarande det spektakulära loppet Palio de Siena som har arrangerats två gånger per år sen 1500-talet. I det antika Rom var det också populärt med hästkapplöpningar som ibland kunde vara på liv och död. Vadslagning var då en del av festligheterna som omgav de stora tävlingarna. När man tidigare endast hade att välja på att satsa pengar på lokala händelser finns idag helt andra möjligheter. Stora bettingbolag på internet, som till exempel Unibet SE, erbjuder betting på flera olika sporter och även andra typer av spel, som casinospel.

Spelutställning

Precis som i andra länder har vi i Sverige en lång historia av att roa oss med olika typer av spel. Spel har en så tydlig roll i vår kultur att det till och med finns en utställning med spel på Nordiska museet. Där visas spel från 400 år upp. Det är allt från schackpjäser i elfenben till moderna tv-spel som Guitar hero. Att spela spel som backgammon och schack hjälper oss att öva vårt intellekt, medan andra spel som kubb och boule även ger oss fysisk träning. Dock är det nog spänningen med att spela som lockar oss allra mest. Ett av våra mest populära typ av spel är kortspel. Troligen för att det endast kräver en liten kortlek som kan varieras i det oändliga. Kortspel kan spelas i olika svårhetsgrader och det går till och med att spela kort med sig själv. Idag har mycket av kortspelet flyttat online. Men även om många idag föredrar att spela patiens på sin mobil så finns det troligen minst en kortlek i varje svenskt hem. Kortleken kom till Sverige på 1400-talet. Exakt var kortleken uppfanns är svårt att veta men precis som med många andra spel menar historiker att den utvecklades i Kina för att sen sprida sig med handelsresande till Europa.

Ko-bingo

Ett annat spel som har en självklar plats i vår kultur är bingo. Efter att ha spelats sen 1960-talet har bingo precis som många andra spel flyttat ut på nätet. Dock finns det en del varianter som håller sig kvar i den verkliga världen. Speciellt på landsbygden är det populärt med så kallad drive in-bingo under sommarmånaderna. Även ko-bingo har på senare blivit ett populärt nöje att ägna sig åt ute på landsbygden. Så har den från början importerade bingon tagit en självklar plats i vår svenska kultur.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.