Hösten är en optimal tid för att ägna sig åt aktiviteter inomhus och gärna i populärkulturens tecken eftersom det kyligare vädret begränsar möjligheterna till äventyr utomhus.
Sajten SelmaStories är enligt egen utsago en plats för bokälskare och innehåller intervjuer, reportage och tips om allt från skönlitteratur till faktaböcker och intressanta författare. Inför hösten 2021 har sajten publicerat ett inlägg där man listar “11 böcker vi ser fram emot att läsa i höst”. Bland höstens efterlängtade verk finns bland annat Vackra värld, var är du, skriven av irländska Sally Rooney som är känd för romanerna Samtal med vänner och Normala människor (som för övrigt även inspirerade en kritikerrosad serie). I Rooneys senaste verk står författarinnan Alice i fokus, samt hennes kärleksintresse Felix och den bästa vännen Eileen. I sann Rooney-anda handlar romanen om vad det innebär att vara människa, älska och förhålla sig till andra människor.
På hemmafronten släpper Simona Ahrnstedt Nattens drottning – en berättelse som äger rum i glamorös nattklubbsmiljö och som kretsar kring Kate Ekberg som driver Stockholms hippaste nattklubb. Bakom kulisserna är Kate utsatt för en grym utpressare och hon tvingas vända sig till en bank för att låna pengar och lär därigenom känna bankmannen Jacob. Som kanske redan anas mellan raderna bjuder denna roman på både romans och spänning och är väl värd läsning i höst. Avslutningsvis tipsas om Sara Stridsbergs Hunter i Huskvarna, en novellsamling som sägs utspela sig i trånga svenska landskap och ute i världen. Stridsberg lyckas på ett skickligt sätt skildra sorg, livsgnista, rå verklighet och saga. Sammantaget lyckas Hunter i Huskvarna med att skapa en episk samling av berättelser där kärlek och överlevnad är centrala teman. Nedan spinner vi vidare på andra aktiviteter, förutom läsning, som du kan ägna dig åt i höst.
Spel
Begreppet populärkultur kan tolkas brett, vilket innebär att olika typer av spel omfattas av konceptet. Höstens mörker och mys innebär mer tid att hänge sig åt lek, oavsett om det innebär att organisera en schackturnering i goda vänners lag, lära sig spela poker för första gången eller spela Wordfeud i soffan. De som inte karaktäriserar sig själva som Storspelare och vill hålla det enkelt kan förslagsvis ägna sig åt mer estetiskt tilltalande och lekfulla spel som Fruit Party eller Bonanza på den myriad av sajter som finns tillgängliga för gaming online. Avslutningsvis innebär hösten inte sällan nystart för många vad gäller jobb, ekonomi och sparande varför det klassiska affärsspelet Monopol som sålt enorma mängder världen över kan vara passande. Det senare spelet är så pass populärt att det numera finns i såväl reseformat som vanligt format.
Film och serier
Biografer och streamingsajter brukar inte sällan se hösten som startskottet för lansering av lovande premiärer. Kanske är det inte så konstigt eftersom tittare prioriterar mys inomhus under just denna årstid. Den som gillar animerat kan exempelvis kolla in Q-Force, en serie som hade premiär på Netflix den 2 september och som kretsar kring hemliga agenter som ger sig ut på otroliga äventyr. Den 13 september hade dessutom filmen Scenes from a marriage premiär på HBO Nordic. Filmen som bygger på Ingmar Bergmans klassiska “Scener ur ett äktenskap” har flyttat de personliga förvecklingarna och relationsproblemen mellan man och hustru till nutidens USA med Jessica Chastain och Oscar Isaac i huvudrollerna. Förutom ovanstående premiärer är det en hel del populära befintliga serier som har nypremiär med nytt material i höst såsom den spanska serien La Casa de Papel som är inne på sin femte säsong samt Billions, och svenska Gåsamamman med Alexandra Rapaport i huvudrollen som Sonja Ek.
Konst och kultur
Man behöver inte enbart ägna sig åt konst och kultur på semestern i utlandet. Många av oss glömmer att Sverige har ett rikt, och ibland till och med subventionerat, kulturutbud i form av muséer, konstgallerier och andra kulturevenemang på hemmafronten.
På konst- och kulturfronten äger en hel del spännande saker rum i höst. Den 17 september öppnade exempelvis en modeutställning på Nordiska Muséet i Stockholm som avhandlar NK:s franska damskrädderi under 1900-talets första hälft och som visar upp tidlös elegans, utsökt hantverk och måttsydda drömmar. Thielska uppmärksammar Hjalmar Söderberg och hans relation till bildkonsten i samband med en jubileumsutställning. Här varvas teckningar som ritats av Söderberg och bokomslag med ritade vinjetter och ett begränsat urval av föremål och möbler som har anknytning till författaren.