Opulens har senaste tiden framförallt fokuserat på tre områden inför valet på söndag – partiernas kulturpolitik, de politiska biografierna och det högerextrema hotet mot demokratin. Här hittar du artiklarna.
Kulturpolitiken
Valguide till partiernas kulturpolitik
Som den kulturintresserade människa du är vill du så klart ha lite koll inför valen till kommun, landsting och riksdag. Opulens har läst igenom riksdagspartiernas kulturprogram för att ge dig lite mer kött på benen.
Den konstnärliga friheten är viktigast
”Om vi börjar använda kulturen som verktyg för sånt som är gott, öppnar vi också för dem som vill använda den i andra syften”, skriver Liberalernas kulturpolitiska talesperson Christer Nylander.
Regeringen för en landsbygdsfientlig kulturpolitik
”Vi vill bland annat utveckla kultursamverkansmodellen så att regionerna får mer frihet”, skriver Centerns kulturpolitiska talesperson Per Lodenius.
Den största kultursatsningen någonsin
“Moderaterna skär ner kulturbudgeten med 400 miljoner, och prioriterar istället skattesänkningar. Det tror vi inte är bra för Sverige” skriver Gunilla Carlsson (s), vice ordförande i riksdagens kulturutskott.
Ökad tillgång till kultur i hela landet
”Det alliansparti som faktiskt står för de största nedskärningarna vad gäller kultursamverkansmodellen är Centerpartiet, ett parti som många annars förknippar med en positiv syn på kultur i hela landet” skriver Niclas Malmberg, kulturpolitisk talesperson och riksdagsledamot för Miljöpartiet.
Biografierna
En genre på stark uppgång
”Dagens osäkra politiska klimat driver fram ett begär efter politiska biografier, berättelser där den röriga, oroande och cyniska politiken görs enkel och hanterbar.” Inför valet har Erik Cardelús läst en nyutkommen bok om hela genren. Här nedan hittar du också hans läsningar av Annie Lööfs och Gustav Fridolins biografier,
Ett engagemang som griper tag i fler än fansen
Gustav Fridolin är numera en veteran i svensk politik, trots sin relativa ungdom. Han är även en erfaren skribent som nu kommer ut med sin andra biografi.
Framåt med fartvind i håret
”Nästan så man tappar andan och drar i handbromsen. Dessutom en orubblig tro på individen, som heter Annie”. Om Centerledaren Annie Lööfs biografi.
Högerextremismen
En antidemokratisk SD-förebild
Vet Sverigedomkraternas väljare vad det är för parti de tänker rösta på? ”Med utgångspunkt från demokratisynen vill jag här lyfta fram den svenska föregångare som SD själv framhåller i sitt principprogram, Teodor Holmberg,” skriver Lars Edgren, professor i historia vid Lunds universitet.
Essensen i rockärmen
I Sverigedemokraternas principprogram talas det om ”nedärvd essens”. Melker Garay funderar, så här inför valet, över detta faktum och vad som skulle kunna tänkas vara SD:s egen essens.
Den tunna isen vi beträder
”Samma dag som farmor förlorade medvetandet blev jag attackerad av SD-anhängare när Jimmie Åkesson talade i Gävle.” Anna Jörgensdotter om ett Sverige där extremhögerns grepp hårdnar och om en älskad farmor som skulle fylla år på valdagen den 9 september men gick bort i fredags.
Det är hög tid att syna Sverigedemokraternas dubbelspel
Blindheten inför SDs dubbelspel med främlingsfientliga och icke-demokratiska rörelser är utbredd, skriver Elisabeth Lahti Davidsson.
Avslöjande: TV-program utnyttjas av högerextremister i valrörelsen
Anonyma svenska högerextremister har i flera månader använt danska public service-inslag som propaganda i valrörelsen, skriver Kevin Shakir.
Alla artiklar av Stefan Bergmark