LIVESAMTAL. På torsdag klockan 18 sänder vi ett streamat samtal i samarbete med Goethe-Institutet här på Opulens. Ett samtal om pandemibekämpningen och nationella självbilder.
Hanteringen av pandemin är annorlunda i Sverige jämfört med Tyskland, vilket har lett till spekulationer och nationella projektioner. Många människor i Tyskland betraktar sedan lång tid Sverige som förebild ifråga om samhällelig samlevnad. Har blicken på Sverige på grund av tillvägagångssättet i samband med Corona förändrats? Och vilka föreställningar cirkulerar i Sverige om Tyskland?
Om dessa frågor samtalar Lars Trägårdh, professor för historia vid Ersta Sköndal Bräcke högskola, David Kuchenbuch, privatdocent vid Justus-Liebig-Universität Gießen och Ingrid Thörnqvist, journalist och f.d. utrikeskorrespondent i Berlin. Moderator är Opulens Paulina Sokolow. Här hittar ni Facebookevenemanget för samtalet.
David Kuchenbuch, född 1980, arbetar som samtidshistoriker vid Justus-Liebig-Universität Gießen där han forskar om 1900-talets historia. Kuchenbuch har gett ut publikationer om social engineering och globalismens historia.
Paulina Sokolow är konstvetare och kulturskribent. Hon arbetar som kommunikatör på Tensta konsthall och tillträder i vår i samma befattning på Folkrörelsernas Konstfrämjande. Hon är återkommande skribent på bland annat Opulens och Tidskriften Rum.
Ingrid Thörnqvist har arbetat som nyhetsjournalist och som utrikeschef på SVT-nyheter. Under 1990-talet var hon utrikeskorrespondent, placerad i Wien och Berlin för bevakning av Tyskland och Östeuropa. Under många år på fältet rapporterade hon om bl. a. kommunismens och Berlinmurens fall, och även från Balkankriget.
Lars Trägårdh är historiker och har sedan 1970 mest varit bosatt i USA. Han doktorerade 1993 i historia vid UC Berkeley efter flera års arkivforskning i Sverige och Tyskland. Efter sin disputation med en avhandling om folk-begreppet i svensk och tysk politisk kultur, arbetade han som professor vid Barnard College, Columbia University där han undervisade och forskade om modern svensk och tysk historia