Kring Ringsjön: Vals vid Ringsjön

Prosa & poesi.
Blyertsteckning, som ingår i en svit med namnet Vår vid Ringsjön av Gunnar Norrman (1912-2005). Omslagsbild på boken "Kring Ringsjön".
Blyertsteckning, som ingår i en svit med namnet Vår vid Ringsjön av Gunnar Norrman (1912-2005). Omslagsbild på boken “Kring Ringsjön”.

JULSERIE. ”I Kring Ringsjön finns både poesi, sakprosa och dramatik, överraskningar och påhittigheter.” Så inleder vår medarbetare Bo Bjelvehammar sin nya bok Kring Ringsjön vars fristående kapitel utgör Opulens julserie i år. Tillfälliga nedslag som sprider ljus över en rik kulturbygd men med läsvärde även för de som aldrig varit vid denna skånska sjö.

”Jag minns en stig över ängar och hagar, den gick jag ofta när ung jag var. Jag gick den också de lyckliga dagar, när jag mötte dig helt underbar. Den mjuka stigen oss förde till Ringsjön där vi oss satte till ro ner vid strand.”

Allan Ewerth var hans artistnamn, han hette egentligen Allan Evert Zachrisson, född 1912 i Gudmundrå i Västernorrland, död 1998 i Stockholm. Han var en svensk populärkompositör och sångare. Han skaffade sig en grundläggande handelsutbildning och arbetade ett tag i sin fars företag i Kramfors.

Han flyttade småningom till Stockholm och började en anställning Kungliga Postverket, där stannade han till sin pensionering, i ett trettiotal år.

Musiken dominerade hans liv, han skrev och tonsatte minst ett hundra låtar, gav ut fyra skivor. Han turnerade i folkparkerna och gjorde ett otal sångstunder skilda sjukhus. Han blev känd i radion som Den sjungande brevbäraren och i Veckotidningen Såningsmannen från 1952, skrev man om Allan Ewerth, i samma nummer finns det en artikel om Gösta Snoddas Nordgren.

Om Allan Ewerth står det att han trallar och gnolar i trapporna i Vasastan, när han knogar omkring med sin tunga väska och delar ut såväl tidningar som kärleksbrev.

Han skrev låtar från skilda delar av världen, som Las Palmas, Paris och Danmark, de flesta sånger kom till i Sverige, oftast med emblem från naturen som nipor, näckrosor och rallarros, bredvid platser och möten med människor. En av hans populäraste låtar är Sången om Lappflickan, som sjöngs in av Thory Bernhards, inspelad 1949 med Nils Weingard och Sam Samsons orkester.

”Du var min vackra Maj från Lappland
Att du mig väntar vet jag väl
För du var flickan som mig trollband
mig bundit har till kropp och själ.”

Han tillägnade den förste astronauten Jurij Gagarin Kosmisk vaggvisa, som framfördes i den ryska radion.

1989 inspirerades han av Anton Tjechovs Damen med hunden och skrev Vid Jaltas strand, som snabbt upptogs som något av en signaturmelodi vid Tjechovmuseet i Jalta.

Det finns åtminstone tre låtar från Skåne i hans omfattande produktion En soldag Sofiero, En väderkvarn Skåneslätten och Vals vid Ringsjön, troligtvis kom de till i samband med resor och turnéer.

”Jag aldrig glömmer den ljuvliga sjön, där
Du mig gav både hjärta och hand. När solen
sjön
bakom skogsbrynets rand och vi
höljdes
i skymningens dok
vi njöt kvällshimlens brand,
fria från vardagens ok.”

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Prosa & poesi

0 0kr