TERRORBEREDSKAP. När terrorn drabbade Drottninggatan i april tappade appen från MSB konceptet. Det stärker knappast tilliten till dem menar Erik J Rudvall.
Den 7 april drabbade ondskan Sverige med full kraft: Rakhmat Akilov stal en lastbil och plöjde fram bland människorna på Drottninggatan i Stockholm.
Vad gör de som inte själva är omedelbart drabbade i en sådan situation? Ja, både jag själv och de flesta jag känner sökte information i de stora medierna, som med mer eller mindre lyckat resultat sökte, fann och publicerade vad man visste om detta terrordåd.
Men visst finns det ytterligare en aktör till som borde vara på banan en sån här dag: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Eller hur?
Och mycket riktigt, MSB har skapat en app som allmänheten förväntas vända sig till för information i händelse av kris. ”Krisinformation”, heter den till och med, men det är inte enbart för att markera att det är ett namn som jag har försett det med citationstecken.
Oturligt nog visade det sig nämligen att appen inte fungerade när den behövdes. I ”Krisinfobloggen” meddelade MSB senare att ”utvecklarna snabbt hittade problemet” och att appen sedan dess uppdaterats och nu ska nu fungera.
Fan trot. Däremot tror jag att jag kan lova att ingen som hade nerverna utanpå kroppen den där dagen kommer att vända sig varken till MSB eller appen nästa gång det smäller.
Och vad har vi då för nytta av de 1 074 miljoner kronor som statsbudgetens anslag för krisberedskap omfattar 2017?