Lämna spekulationerna vid bardisken

Media.
Collage: C Altgård / Opulens. Bakgrundsfoto: Matthieu Comoy / Unsplash.com.

MEDIEKRITIK. “I tryckt form och på en stor tidning krävs större eftertanke innan publicering. Särskilt när ämnet rör något så allvarligt som sexuella trakasserier”, skriver Lisa Bjurwald som ifrågasätter “sanningen” att majoriteten av tafsande män är berusade.

 

Red.anm: Procentsatserna i citatet har av Aftonbladet tagits bort och nu står det bara: “Jag skulle gissa en mycket stor andel.”

”Hur stor andel av alla ovälkomna, sexuellt laddade handlingar – och här menar jag alltifrån plumpheter och förolämpningar, via händer på fel ställen och påträngande uppvaktning, till rena övergrepp – utförs på fyllan?,” frågar sig Anna Andersson på Aftonbladet Kultur i fredags. “Jag skulle gissa en mycket stor andel. 80 procent? Kanske 90?”

Det är förvånande att se en skribent på en stor tidning spekulera med egenpåhittade siffror på det här sättet. Det är också ett särskilt olyckligt val av ämne att ta siffror ur luften kring. Debatten om sexualbrott har länge präglats, och fortsätter enligt experter som Unizons ordförande Olga Persson, att präglas av myter och förlegade föreställningar om skuld, manligt och kvinnligt. De här föreställningarna har tyvärr slagit rot i rättssystemet och visat sig sällsynt svåra att dra upp. Att gärningsmannen var berusad och därför inte visste vad han gjorde (“han försökte bara flörta”) är en vanligt förekommande idé som förs fram för att försöka mildra handlingarna, liksom att offret var berusat och därför inte uppträdde på ett korrekt (läs sedesamt kvinnligt) sätt. Det rättsliga dilemmat när ord står mot ord utan stödbevisning i form av exempelvis vittnen solkas också av föreställningen att eftersom alkohol var inblandat, kanske det ändå var en ömsesidig festflört, så som gärningsmannen hävdar?

LISA BJURWALD
lisa.bjurwald@opulens.se

Det senaste från Media

0 0kr