Irakisk videobloggare utelåst från Facebook i Sverige

Media.
Usama Hussein (mitten) tillsammans med sin teaterensemble på det tidigare boendet Gålsjö bruk. Usama skrev åt dem en pjäs som han själv regisserade.

MEDIEKRITIK. Vad skulle du tycka om du förlorade åtkomst till ditt konto på Facebook efter att du lagt upp en video där du kritiserar Stefan Lövéns politik? Seriöst, sånt händer inte i Sverige.

Nej vanligtvis så blir man inte avstängd från Facebook i Sverige så lätt. Men det amerikanska företaget med Mark Zuckerberg i spetsen drar sig inte för att hjälpa regimen i Irak med att slippa anklagelser om korruption och maktmissbruk.

Irak är inte en “konstitutionell diktatur” men utvecklingen går inte direkt framåt i landet som USA skulle göra till en demokrati. En som vet allt för mycket om vad som händer Irak är Usama Hussein, videobloggare, som lämnat Irak för en tryggare tillvaro i Sverige. Numera bor han på ett flyktingboende i Sollefteå i väntan på besked på om han får stanna i Sverige.

Många irakier är trötta på korruptionen i landet menar Usama. Irak har sedan valen som hölls 2005 och 2010 styrts av det shiaislamistiska Dawa-partiet. Den tidigare premiärministern Nuri al-Maliki är nu vicepresident och Haider al-Abadi innehar premiärministerposten. Situationen för medlemmarna i Iraks enda sekulära parti – irakiska kommunistpartiet – har förbättrats något menar Usama, men är långt ifrån lätt. Det är farligt att kritisera makten.

Usama förlorade en nära vän som lagt upp Youtubevideos om Nuri al-Maliki. Anhängarna till Dawa-partiet står över lagen. En konkurrent till det styrande Dawa-partiet är Muqtada al-Sadr och hans tränade och beväpnade shiamilis som tidigare stridit mot USA under ockupationen. Al-Sadrs milis stormade parlamentet i slutet av april förra året. Muqtada al-Sadr har fått något mindre inflytande i den irakiska statsapparaten och har nu sju ministrar och ca 32 parlamentsledamöter. Det irakiska kommunistpartiet har endast ett mandat i parlamentet.

Den 28 februari i år la Usama upp en video på Facebook med rubriken “Respect yourself Muqtada al-Sadr”. I videon kritiserar Usama det brutala våld polisen använde mot studenter på universitet i staden Waset, nära Bagdad. Studenterna kritiserade regeringen och blev beskjutna och gasade med tårgas. 30 studenter fick föras till sjukhus och två studenter dödades.

Videon fick snabb spridning och på flera sidor på Facebook var det mer än 100 000 visningar. Snart ramlade hotfulla kommentarer in. “Den här kommer inte ha någon framtid”. “Du kommer skada din familj genom det här”. Många skrev också positiva kommentarer men efter att tillräckligt många anmält videon som stötande eller något liknande så blev Usama utelåst från sitt konto på Facebook. Det Usama säger i videon skulle nog de flesta uppleva som mindre stötande än vissa inslag i den svenska melodifestivalen, men det bryr sig väl inte Mark Zuckerberg om.

ANDERS MALMROS
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Media

0 0kr