Varför älskar Trump Putin? - Opulens

Varför älskar Trump Putin?

Krönikor.
TRUMP. I veckans krönika försöker Lars Thulin finna ett svar på frågan om varför USA:s president Trump uppenbarligen älskar den ryske diktatorn. Trump, Putin, Ryssland, utrikespolitik, Sovjetunionen, Ukraina, politik,
Collage: C Altgård / Opulens

POLITIK. I veckans krönika försöker Lars Thulin finna ett svar på frågan om varför USA:s president Trump uppenbarligen älskar den ryske diktatorn.

Källor: BBC, New York Times, Politico, The Economic Times, The Guardian, Wikipedia. Samt boken Collusion av Luke Harding

President Donald Trump visar objektiva tecken på åkomman megalomani, alltså storhetsvansinne. Skolgårdsmobbningen av president Zelenskyj, då Donald tog slagskämpen JD Vance till hjälp, är ett exempel. Talet till nationen i veckan där han använde nästan all tillgänglig tid till att hylla sig själv, ett annat.

Fast hur kan någon med så grandios självbild lägga sig på rygg med blottad strupe inför en rysk diktator utbildad i säkerhetstjänsten KGB? Hur kan han förutsättningslöst göra Kremls narrativ till sitt?  Så borde inte en envåldshärskare bete sig. En kejsare är inte ansvarig inför någon och tar inte order från någon. Men kejsar Donald gör det.

Har Putin hållhakar på Trump?

Ett svar kan vara att Putin har hållhakar på Trump, så allvarliga att de skulle krossa honom. Flera artiklar och böcker har skrivits i ämnet. Bland annat berättas att ryska säkerhetstjänsten i slutet av 70-talet var missnöjda med sina agenter utomlands. De levererade för dåligt. KGB:s strategi blev att rekrytera medborgare i exempelvis USA och Europa. Unga, kommande personer. Genom att tidigt knyta dem till sig kunde hållhakar och krav på gentjänster byggas upp. Allt skulle cashas in då personen nådde maktens boningar. Donald Trump kan ha varit ett enkelt byte. En förmögen och skrävlande fastighetsägare med vidlyftigt liv och ett ego omättligt på bekräftelse – drömmen för en underrättelsetjänst som kan allt om psykologi.

Det kan ha börjat med Donalds första hustru Ivana, född i Tjeckoslovakien. Hon var framgångsrik skidåkerska och hade genom lämpligt äktenskap med en österrikare kunnat lämna sitt hemland. Bröllopet med Trump stod 1977, tolv år innan murens fall. Hon hävdade för amerikansk press att hon deltagit i tjeckiska alpinska landslaget i olympiaden 1972. Fast landet hade inte skickat något sådant landslag dit. Tjänstemän i tjeckiska skidförbundet kunde inte hitta hennes namn i några relevanta dokument.

Hennes far Milos Zelinjcek anses ha ingått i landets underrättelsetjänst och hämtade information från dottern. FBI  inledde 1988 en två år lång undersökning rörande Ivanas förbindelse med sitt hemlands myndighet. Inget åtal väcktes.

Trump och Moskva

Trumps kontakter med Moskva är väl kända. Bland annat med 1987 års storslagna planer på ett Trump Tower på bästa plats i den ryska, då sovjetiska, huvudstaden. Trump beskriver i sin bok ”Art of the Deal”, hur han togs emot som en kung i Moskva under resan. Planerna gick sedan i stöpet, kanske på grund av östblockets fall 1989. Men medhjälpare till Trump, främst Rudy Giuliani erkände i förhör att planerna hölls vid liv fram till 2016, då Trump blev president.

Trump tröstade sig med att ta skönhetstävlingen Miss Universe, som han då ägde, till Moskva 2013. Med ryska eliten och i ett hav av lyx kunde han skärskåda 86 kvinnor som visade upp sig i både aftonklänningar och baddräkter. På en fråga om han mötte Putin de dagarna, svarade han: Jag mötte många intressanta människor. Vad som verkligen hände med Trump och all kvinnlig skönhet när strålkastarna släckts, vet få. Donald är dock känd för svårigheter att hålla sin gylf stängd.

Finns det praktiska exempel på att Moskva cashat in tjänster? Annat än en reservationslös kärlek från Trump och en vilja att föra Rysslands narrativ om kriget i Ukraina.

Åtminstone två. Det mest tydliga inträffade i juli 2018. Trump och Putin möttes då i Helsingfors. Vid den tidpunkten hade USA:s samlade säkerhetstjänst i form av både CIA och FBI, gjort klart att Ryssland försökt påverka amerikanska presidentvalet 2016 till Trumps fördel. Vid presskonferensen efter mötet kom frågan upp. Trump svarade att han frågat Putin om det var sant, men att denne förnekat det. Och då hade Trump ingen orsak att tvivla på sin vän Putin.

Trump bad Ryssland om hjälp

Ett annat exempel inträffade under valkampanjen 2016. Historien med Hillary Clintons mejl med post till utrikesdepartementet som hamnat på hennes privata server, var mumma för Donald J Trump. Inför rullande kameror uppmanade Donald Trump Ryssland att hacka Hillarys e-post för att finna dokumenten.

I andra, normala, länder hade detta betecknats som högförräderi: att officiellt misstro sin egen administration till förmån för den största geopolitiska motståndaren. Samt att uppmana denna motståndare att stjäla hemliga dokument från utrikesdepartementet. USA är inte normalt.

Toppen skyddas alltid

Undersökningar om Rysslandskopplingar har gjorts, främst Mueller-utredningen. Den leder upp till en viss nivå. En del personer har avslöjats och straffats för sina kopplingar. Men de slutar alla på hyfsat avstånd från Trump, trots att han är den enda som vunnit på oegentligheterna. Detta tyder på politikens och näringslivets vanliga regel – att skit får bara stänka upp till en viss nivå. Toppen skyddas alltid.

Så, är mannen som tagit på sig att läxa upp hela världen (minus Ryssland) och sätta sig själv främst, i praktiken ledd i strypkoppel av en av samtidens värsta diktatorer? De är lika i mycket. Avgörande skillnaden är att Vladimir Putin är slug och smart. Och att Putins kritiker ofta dör i märkliga olyckor eller försvinner spårlöst. Så är det inte i USA. Ännu.

Källor: BBC, New York Times, Politico, The Economic Times, The Guardian, Wikipedia. Samt boken Collusion av Luke Harding
ANVÄND DENNA!
LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr