LÖGNER. “Ebba Busch, KD, presenterade nyligen klockrena alternativa fakta. I en DN-intervju gjorde hon klart att KD bildades 1964 för att bekämpa nazismen”, skriver Lars Thulin som ger fler exempel på att detta knappast bara är ett amerikanskt fenomen.
Kellyanne Conway är en bitichig amerikansk blondin. Hon var ledare för Donald Trumps presidentkampanj 2016. Hon var första kvinna med ett sådant uppdrag och var oerhört snabb i käften, omöjlig att prata omkull. Men det som skrivit in henne i historien för evigt är inte detta, utan att hon är mamma till begreppet alternativa fakta.
2017 hävdade Trumps stab att ingen presidentinvigning dragit så mycket publik som hans. Flygbilder från evenemanget visade att Obamas slog Trumps med hästlängder. Man rättade med att ingen republikansk president dragit så många. Men George W Bushs åskådare hade varit fler. Trumps lögner tog därför slut. I en direktsänd teveintervju kom Conway då med det legendariska uttalandet. Att Trump dragit mest publik var alternativa fakta.
Begreppet blev därefter liktydigt med att hävda att en uppenbar lögn, som alla vet är en lögn, ändå är en sanning. Är det bara USA:s 45:e president som använder taktiken?
Nej. I svensk politik har den använts flera gånger sedan dess. Alternativa fakta är populära.
Kristdemokraternas Ebba Busch presenterade nyligen klockrena alternativa fakta. Hon skrev om sitt eget partis historia. I en DN-intervju gjorde hon klart att KD bildades 1964 för att bekämpa nazismen. En minuts googlande gav vid handen att partiet bildades av dem som främst var upprörda för att ämnet kristendom skulle bort från schemat och ersättas med något som hette religionskunskap. 1964 var nynazismen i princip obefintlig i Sverige och det var 19 år sedan Adolf Hitler sköt sig. Behovet av en antinazistisk kamporganisation i Sverige har nog aldrig varit lägre än i mitten av 60-talet.
Nu understöder sajtens Busch beskrivning av historien, alltså en lögn.
Men istället för att erkänna sitt fel, som blixtsnabbt avslöjades i media, valde partiet att ändra texten på sin sajt, som då berättade om den verkliga anledningen till partiets födelse. Nu understöder sajtens Busch beskrivning av historien, alltså en lögn även om Busch efteråt hävdat att hon i sammanhanget talade om den europeiska kristdemokratin i intervjun och inte specifikt den svenska partiet.
Liberalernas Nyamko Sabuni var nyss ute med fakta enligt lex Trump. Hon påstod att hennes parti ingick januariöverenskommelsen med enda syfte att sabotera för socialdemokraterna.
Hennes historieskrivning är våldsamt alternativ. Beslutet tog L för att stoppa SD. Vägvalet bestämdes i en omröstning. Och dåvarande partiledaren Jan Björklunds linje var klar, inte minst för att hans mor flydde från nazismens helvete i Norge.
I samma intervju påstod Sabuni att ett regeringssamarbete med SD kunde övervägas. Ett mycket alternativt fakta jämfört med partiledningens ställningstagande i frågan. De utesluter nämligen sådant samarbete.
Tidigt ute var moderaterna med partisekreterare Sofia Arkelsten. Hon hävdade 2019 att hennes parti kämpade för att införa allmän rösträtt i landet. Sanningen var att ett av partiets föregångare, Allmänna Valmansförbundet, visst kämpade med frågan. Men för motsatsen till allmän rösträtt. Hennes alternativa fakta avslöjades brutalt av politiska skribenter och statsvetare. Till Arkelstens heder ska sägas att hon, till skillnad från Ebba Busch, snart erkände sin lögn som sades bygga på missförstånd.
Sverigedemokraterna ville för drygt två år sedan tvätta bort sin bruna färg. Den bygger bland annat på att SD 1988 grundades av en man som erkänt sin trohet till Hitler, deltog i andra världskriget som SS-soldat och inte ändrade åsikt. 2019 gick SD ut i både tal och på affischer med påståendet att socialdemokraterna under andra världskriget i regeringsställning varit medlöpare till den tyska krigsmakten och därmed nazismen. Även här var Google stygga mot leverantören av alternativa fakta. Sverige hade samlingsregering under kriget och något samlat motstånd mot de eftergifter Sverige gjorde mot Tyskland, fanns inte från andra partier. Tvärtom, tyskvänligheten i början av kriget var stor bland flera av de borgerliga partierna.
Är vänstern befriad från användandet av alternativa fakta? Absolut inte historiskt sett.
När socialdemokraterna var som starkast hade man det som journalister kallade dementimaskinen. Med mycket av media och den politiska debatten i sin hand kunde S förneka nästan allt. Två gånger på sjuttiotalet körde dock maskinen rejält i diket. IB-affären, det svenska spionaget på egna medborgare, förnekades först kraftfullt. Men snart fick dementimaskinen dementera egna dementin.
Samma sak när Geijer-affären rullades upp, den där det avslöjades att justitieminister Lennart Geijer regelbundet besökte prostituerade. Allt förnekades först. Så kastade verkligheten grus i dementimaskinen. Pinsamt erkännande följde.
Vänsterpartiet och dess företrädares svek mot sanningen var att man i decennier blundade för vidrigheterna bakom järnridån. Och kindpussade diktatorer.
Alternativa fakta är nu alltså här för att stanna. Till Kellyanne Conways försvar ska sägas att hon tidigt 2020 lämnade Trumps stab. Hon hävdade att hon blivit osams med en av sina döttrar, som avskydde mammans jobb. Det var nog alternativt fakta. Conway var mycket, men absolut inte dum. Hon såg att hennes arbetsgivare var på väg mot katastrof. Då lämnade hon det sjunkande skeppet.