Olympiska spelen, en världshistoria 1896–2024

Krönikor.
Olympiaden, OS, OS Paris 2024, Olympiska spelen, sommarolympiaden
Montage: Opulens.

PARIS. Nästa vecka startar sommar-OS i Paris. Anne Edelstam har sett en utställning som speglar de olympiska spelens historia. Här gör hon en exposé från 1896 fram till idag.

Olympisme, Une histoire du monde 1896-2024
Palais de la Porte Dorée, Paris
Utställningen pågår t o m den 8 september 2024

Det har väl inte undgått någon att sommarens olympiska spel går av stapeln i Paris? Parisarna brottas med stängda vägar, broar och platser, omdirigerade bussar och byggställningar på de mest centrala lägena i Frankrikes huvudstad.

Museerna visar också framfötterna med mode- och sportutställningar om de olympiska spelen.

Den kanske mest intressanta och givande utställningen är den som visas på Immigrationsmuseet, Porte Dorée.

Den delger de historiska skeenden från olympiadens början 1896 fram till 2024 års sommarolympiad.

Det är som att få en snabbkurs i vår moderna historia. Man behöver inte ens vara speciellt intresserad eller kunnig i sport för att tycka att det är givande.

Över sexhundra föremål, fotografier, tidningsurklipp och filmer dokumenterar pedagogiskt och vetenskapligt de olympiska spelen i varje land. Jag återger här några av de mest uppmärksammade händelserna.

Det var en fransman, inspirerad av engelsmännens sportsanda, Pierre de Coubertin, som återskapade de antika Olympiska spelen. 1894 grundade han den Internationella Olympiska Kommittén (CIO). Dess mål var att främja gymnastiken samt global fred.

De första olympiska spelen, 1896, utspelades helt naturligt i Aten, eftersom Grekland är spelens vagga. De olympiska sommarspelen 1900 var således de andra moderna olympiska spelen och arrangerades i Paris. Spelen arrangerades i samband med en världsutställning, vilket tyvärr gjorde att spelen fick begränsad uppmärksamhet.

De första verkligt betydande spelen utövades, 1912, i Stockholm, med deltagare från de fem olika kontinenterna.

Sverige, med gymnastikens fader, Pehr Henrik Ling, hade allmänt fått status som en framstående idrottsnation. Kung Gustav V, med en passion för tennis, delade själv ut medaljerna. Utöver bland annat de svenska medaljörerna, vann Jim Thorpe, ursprungsamerikan, flera grenar, tolv år innan urbefolkningen i USA fick amerikanskt medlemskap!

1920 i Anvers, Belgien, hissades för första gången den olympiska flaggan (designad av Coubertin), med sina fem ringar, symboliserande de fem kontinenternas sammanfogade genom olympiaden.

Fyra år senare, i Paris, organiserades de ”tysta spelen” för hörselskadade, vilka numera kallas för Deaflympics.

En av de mest skandalomsusade olympiaderna organiserades i Berlin, 1936, av nazisterna. Ironiskt nog vann då den afrikanamerikanske löparen och längdhopparen Jesse Owens, barnbarn till slavar, fyra guldmedaljer.

Inga spel ägde, av förklarliga skäl, rum under andra världskriget. London fick, 1948, representera Europas motstånd mot nazismen. Alfred Nakache, en judisk algerier, vilken varit deporterad till Auschwitz, personifierade genom sina prestationer, den nya eran.

Helsingfors, 1952, ordnade spelen mitt under det kalla kriget mot Sovjet.

De första spelen som utövades i den södra hemisfären ägde rum i Melbourne, Australien, 1956. Men hästtävlingarna tillägnades återigen Sverige. Detta för att undvika allt för långa transporter av hästarna. Det var även under detta år sovjetiska stridsvagnar invaderade Ungern, med den påföljden att de flesta av de ungerska deltagarna sökte asyl i Australien.

De Paralympiska spelen, vilka numera utgör en fundamental del av spelen, började i Rom, 1960. Sverige har för övrigt varit deltagande nation vid alla upplagor av Paralympiska spelen

Olympiaden i München 1972 blev den mörkaste hittills i spelens historia. Men trots att den förmörkades av den palestinska terrorgruppen Svarta septembers attack mot den israeliska delegationen, med mord på elva israeliska atleter, fortsatte spelen som planerat: The game must go on…

Sydafrika som hade varit bojkottat i flera år på grund av landets apartheidregering, återinfördes 1992 inför olympiaden i Barcelona. Nelson Mandela medverkade i öppningsceremonin.

Även i Australien kändes frihetsvindarnas sus när, under spelen, 2002 i Sydney, Cathy Freeman, aborigin, fick tända den olympiska flamman. Men även diktaturer som Kina, 2008, har fungerat som värdar för spelen. Politik som ekonomi och korruption har tyvärr blivit en del av diskussionerna om och kritiken mot de Olympiska spelen.

Hur det blir i Paris 2024 får vi snart se. Det började lovande i Marseilles då flamman anlände med båt till hamnen ackompanjerad av en hel armada småbåtar och hyllades med fyrverkerier. Flamman har sedan dess fortsatt sin färd genom hela Frankrike och tusentals medverkar i dess framfart.

Vi får hoppas att spelen blir en succé och att det är värt obehaget och säkerhetspådraget som det innebär för parisarna. Men fransmännen är duktiga på att ordna fina ceremonier och arrangemang så jag är tillitsfull inför detta event, etthundra år efter Frankrikes andra olympiad i huvudstaden.

Tyvärr kommer inte dessa sommarspel att sändas på SVT eller TV4, vilket är snopet. ”Sportnationen Sverige” är inte längre riktigt med på noterna.

Byline Anne Edelstam
ANNE EDELSTAM info@opulens.se

 

 

 

 

          

Det senaste från Krönikor

0 0kr