Gaslighting är tjejers respons på dagens ojämlikhet

Krönikor.
Affischen för filmen "Gaslight", 1944.(bilden starkt beskuren) med Charles Boyer, Ingrid Bergman och Jospeh Cotten i huvudrollerna. På svenska är titeln "Gasljus". (Bildkälla: Wikipedia)
Affischen för filmen “Gaslight”, 1944 (bilden är starkt beskuren) med Charles Boyer, Ingrid Bergman och Jospeh Cotten i huvudrollerna. På svenska är titeln “Gasljus”. (Bildkälla: Wikipedia)

MAKT. Det enda värre med ett dåligt samhälle, är ett förljuget samhälle där ”sanning” bara handlar om vem som har mest makt att lura på andra sin världsbild. Regina Zaitzova skriver om Gaslighting vilket hon menar är 2022 års ord.

Gaslighting, att information förvrängs, är 2022 års modeord. Det som började som en pjäs från 1940-talet, filmatiserades med Ingrid Bergman i huvudrollen, och populariserades på internet när feminism och social justice lockade in oss alla i hetsiga diskussioner runt 2014. Sen dess har något hänt.

Gaslighting har blivit ett helt vanligt ord. Så ofta har vi nämligen använt det. Jag är inte förvånad; ända sen jag lärde mig ordet har jag upptäckt att jag blivit gaslightad hela mitt liv, och den upptäckten tror jag fler har gjort. Fler kvinnor, förstås, för när får vi nånsin vår världsbild bekräftad? Senast förra månaden skrev Anna-Karin Wyndhamn en konstig artikel i GP där hon försökte gaslighta kvinnor till att vi visst har mycket makt i samhället och att jämställdhetsarbetet är överflödigt (hon visade upp ett snedvridet urval av statistik som visade att kvinnor oftare är mellanchefer i kommuner).

Det har gått så långt att det finns en Tiktok-trend där tjejer skämtar om hur mycket deras pojkvänner gaslightar dem. Det har ironiskt nog fött fram uttrycket ”Gaslight. Gatekeep. Girlboss”, för varför ska endast män ha privilegiet att gaslighta andra? Varför kan man inte vara en girlboss och göra det själv? Idag ser man tjejer som gör det hela tiden. Ett exempel är instagraminfluencers som gaslightar både sin publik och sponsorer att de är populära, när de egentligen köper följare. När de får frågor om sitt låga engagemang på kontot säger de att det är ”algoritmen”.

Kim Kardashian sa att hon inte har gjort några skönhetsprocedurer, bara ”en droppe mascara”. Hela Kardashian-familjen populariserade att använda photoshop och facetune på sina bilder, men låtsas som att de inte gör det. Grundaren av Theranos, biljonföretaget som visade sig vara byggt på en lögn, Elizabeth Holmes, gaslightade sina investerare. När hon fick frågor om sin icke-existerande maskin så sa hon bara att den var en ”trade secret”. Youtubaren Shallon Lester tipsade i en video om att gaslighta sin pojkvän ”just a little bit”. Gaslight. Gatekeep. Girlboss.

Varför är ordet gaslight så populärt år 2022? Kanske för att verkligheten är precis vad vi vill att den ska vara. Och det är skillnaden mellan killars gaslightande, och tjejers. Killar gör det i relationer för att få makt. Tjejer gör det för att deras positiva bild av sitt liv och världen ska stämma. Det tänker jag varje gång jag ser någon Onlyfans-tjej överdriva sina inkomster. Eller när min kompis ljuger om att hennes förhållande är mycket bättre än vad det egentligen är. Eller när någon desperat skriver på LinkedIn att hon har startat ett nytt framgångsrikt företag, fast man får stark MLM-känsla. Det är inte konstigt att ordet blivit en trend.

Jag har känt mig gaslightad av familj, relationer och Arbetsförmedlingen hela mitt liv (ni vet, det där de gör när de säger att de hjälper till att förmedla jobb). Vad är det med verkligheten som gör den så svår att tåla? Jag har inget svar, men vi måste komma ur detta. Det enda värre med ett dåligt samhälle, är ett förljuget samhälle där ”sanning” bara handlar om vem som har mest makt att lura på andra sin världsbild. På det sättet verkar årets ord ”gaslighting” bara vara tjejernas respons på 2022 års ojämlikhet.

REGINA ZAITZOVA
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr