MAKTKRITIK. I onsdags meddelade Bok- och biblioteksmässans ledning att Nya Tider nu portas. En seger för oss som krävt detta men samtidigt får vi erkänna det uppenbara – att de som vunnit mest på den här debatten är just den högerextrema tidningen.
Å andra sidan skulle det motsatta, att låtsats regn, i det långa loppet förmodligen lett till en sämre utveckling. Det hade öppnat upp för fler rasistiska grupperingar att ställa ut på mässan och generellt bidragit till normaliseringen av dessa krafter i det offentliga samtalet.
När det i våras blev klart att Nya Tider välkomnades av mässledningen så bestämde sig Opulens för att bojkotta evenemanget. Vi drog också igång en bojkottsida på Facebook vilken nu har närmare 8 000 följare. Med en redan bokad hörnmonter på bra läge förstod vi att det skulle bli en kostsam protest för en liten tidning men om inte vi, en oberoende aktör i kulturvärlden, gjorde det så vem skulle? Vi ville stå solidariska med de enskilda författare och andra kulturarbetare som tog sitt ansvar där de flesta som hade ekonomisk styrka, som Bonnier och Norstedts, inte gjorde det.
För oss handlade det aldrig om det fria ordet. Vi försvarar även högerextremisters yttrandefrihet och i debatten som följde menade vi att det exempelvis är helt i sin ordning att Nya Tider uppbär presstöd. Så länge de tekniska kriterierna vad gäller upplaga, unikt material med mera följs förstås. För skulle presstödstidningarnas innehåll bedömas utifrån någon tuggummiparagraf om demokrati så kommer det bli mycket nyckfullt och politiskt styrt. Det betyder förstås inte att hat och hot är acceptabelt men sådana företeelser bör inte något politiskt korrekt tyckarskrå i en presstödsnämnd ha till uppgift att stävja.
Att få delta i en kommersiell bokmässa är däremot ingen rättighet. Vi talar alltså här inte om möjligheter till just tidningsutgivning, eller till torgmöten och valdeltagande etcetera utan om ett affärsdrivande företags evenemang. Ett fysiskt rum där Bokmässan står som värd och rimligen, enligt sina egna uttryckta principer, borde prioritera sina demokratiska gästers trygghet. Eftersom mässan inte insåg detta så ville vi inte köpa deras tjänster. Det är ju vi utställare som i stor utsträckning betalar kalaset så vår protest var helt enkelt en konsumentbojkott.
Även många besökare uteblev. Särskilt efter att ledningens slappa demokratiska renhållning bidrog till att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg under mässans lördag. Nu har som sagt Bok- och biblioteksmässan ändrat sig inför 2018 och det är, oavsett anledningar, välkommet. Men de största vinnarna är förstås Nya Tider vilken synts och hörts i en omfattning de bruna tidningsmakarna aldrig annars skulle kunnat drömma om.
Nya Tider och de andra högerextrema så kallade alternativtidningarnas maktkritik är dock tunnare än vatten. Deras sparkar uppåt må vara förklädda i en radikaldemokratisk dräkt med storvulna ord om att politikerna inte lyssnar på folket. Men dessa hörs bara så länge beslutsfattarna inte följer deras högerextrema agenda. Om exempelvis Sverigedemokraterna skulle komma till makten skulle det garanterat bli ett annat ljud i skällan.
Det frihetliga kultur- och samhällsmagasinet Opulens har tvärtom en konsekvent hållning mot alla politiska och ekonomiska makthavare. Det är själva utgångspunkten för vad vi menar är en god journalistik. Sedan får våra belackare kalla oss PK-liberaler eller vänsterextremister. I det självpåtagna uppdraget ingår att sätta ljus på den agendadrivna låtsasjournalistiken från extremhögern. Vår bojkottsida på Facebook kommer exempelvis därför fortsätta under den nya rubriken – ”Nej till högerextremism – Propaganda är inte journalistik”.
För även om vi förstås gläds åt Bokmässans beslut är detta bara en delseger. Kampen fortsätter som det heter.