FRILANSANDE. I Malmö kan man kan få sin bil handtvättad av egenföretagare för 99 kronor. Anders Malmros om hur F-skattandet tränger in på allt fler områden.
Att starta eget företag är något som de flesta ser som något positivt. Men att bli egenföretagare för att det helt enkelt blir billigare för chefen som inte vill anställa – är det framtiden?
Visst, inom de flesta tjänstemannayrken kommer normen kanske fortsätta att vara anställd, men inte överallt. I taxibranschen är egenföretagare norm och inom byggnadsbranschen ökar andelen F-skattare, enligt dem jag pratat med. I Malmö finns en ökänd gata där man kan få sin bil handtvättad för 99 kronor. De som utför arbetet längs denna gata kan inte ses som något annat än arbetarklass. Trots det är flera av dem som håller i en tvättsvamp i lagens mening sina egna direktörer.
Jag funderar ibland på vad som händer med killarna på biltvättarna om de blir sjuka eller skadar sig på jobbet och när de blir äldre. Som egen företagare kan man välja nittio karensdagar för att få en lägre sjukförsäkringsavgift. Väljer man inte det är det sju karensdagar jämfört med en anställd som har en karensdag. Pensionssystemet i dag är ingen höjdare. Men om dessa unga män fortsätter med ett så extremt lågbetalt jobb, handtvättning av bilar för 99 kr, resten av livet och dessutom som egna företagare: Har de råd att lägga undan en slant till pensionen? Å andra sidan, de slipper titta på klockan när de ska gå hem. Egna företagare kan ju jobba mer än 40 timmar i veckan.
Det som arbetarrörelsen byggt upp under hundra år håller på att raseras.
F-skattsedeln ska inte användas för att pressa ner löner och villkor. För övrigt behöver småföretagare stöd för att kunna anställa. Det är dags att låta småföretag slippa sjuklöneansvaret, men också hög tid att ändra lagen om vad som krävs för F-skattsedel!