KLIMATORO. “En Sifoundersökning som Naturskyddsföreningen lät genomföra inför valet visar att det finns ett mycket stort stöd för en tuffare klimat- och miljöpolitik bland väljarna. Det gäller även bland de väljare som uppger att de sympatiserar med L, M, KD eller SD.” Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl och deras generalsekreterare Karin Lexén.
Det finns ett mycket stort stöd för en tuffare klimat- och miljöpolitik bland väljare i alla läger. Men många väljare riskerar att bli besvikna av en regering ledd av Ulf Kristersson, då tre partier i det regeringsunderlaget har oroväckande låga klimat- och miljöambitioner.
Naturskyddsföreningen förväntar sig därför ett omtag och att kommande regering tar klimat- och naturkrisen på allvar, oavsett vilka partier som ingår i den. Det går inte att förhandla med klimatet och de planetära
gränserna.
De pågående regeringsförhandlingarna skapar oro hos många. Hur väl Sverige lyckas sänka utsläppen under kommande mandatperiod har avgörande betydelse för om vi kommer kunna leva upp till Parisavtalet, men Naturskyddsföreningens valgranskningar visar att tre partier i nuvarande regeringsunderlag har låga klimat- och miljöambitioner.
Av Naturskyddsföreningens 22 förslag för att möta klimat- och naturkrisen säger M ja till fem förslag, SD ett och KD inget. Sedan valet 2018 har M, KD och SD dessutom verkat för att försvaga miljöpolitiken på en rad områden, till exempel genom att motverka utfasningen av fossila subventioner. L utgör dock ett undantag. De driver en hårdare klimat- och miljöpolitisk agenda än sina samarbetspartier, men är samtidigt det minsta partiet. Även om Naturskyddsföreningen hoppas att L tar en hård fajt för miljön, finns det risk för att dessa frågor får stryka på foten i uppgörelserna.
En Sifoundersökning som Naturskyddsföreningen lät genomföra inför valet visar att det finns ett mycket stort stöd för en tuffare klimat- och miljöpolitik bland väljarna. Det gäller även bland de väljare som uppger att de sympatiserar med L, M, KD eller SD, där en överväldigande majoritet till exempel tycker att det är viktigt att regeringen för en politik som bevarar naturen och den biologiska mångfalden. Att bidrag,
stöd och skattelättnader inte ska ges till verksamhet som har stor påverkan på klimat och miljö anses också viktigt.
Det bör alla partier ha i åtanke, i synnerhet de som bildar regering. Framför allt M, KD och SD riskerar att göra många väljare besvikna, inklusive deras egna sympatisörer. Även näringslivet vill att Sverige ökar takten i omställningen.
Naturskyddsföreningen kräver att kommande regering tar väljarnas oro på allvar och inte sviker de – högst rimliga – förväntningar som finns på en politik som möter kriserna på allvar. Det går att förhandla om natur- och klimatpolitiken, men det går inte att förhandla med klimatet och de planetära gränserna.
Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen
Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen