Även litteraturen behöver jämställdhet

Debatt.
Collage: Opulens.

REPLIK. “Under en period kanske det får vara så att det är flest kvinnor som publiceras”, skriver Anders Leijonmarck i en kort replik till Jeremiah Karlssons debattinlägg Feminiseringen av litteraturen.

 

DEBATTSUGEN? SKICKA BIDRAG TILL debatt@opulens.se

I arbetslivet och på arbetsmarknaden har man metodiskt, systematiskt, konsekvent, strukturellt jobbat för jämställdhet, alltså jämlikhet mellan könen, under decennier. Det har gett resultat. Till exempel beträffande frågan om könsfördelning på arbetsplatser där 40-60-begreppet är välkänt. Det går egentligen inte att uppnå exakt hälften tjejer, hälften killar, men ligger man inom 40 procent av ena könet och 60 procent av det andra, är man så att säga i mål.

Enda sättet för att uppnå något liknande i litteraturen är att jobba med frågan. Under en period kanske det får vara så att det är flest kvinnor som publiceras. Under en period kommer jag, som man, att ha svårt för att bli utgiven. Kanske jag aldrig blir utgiven på grund av det. Om det är det pris vi betalar för att få en jämställd viktning av publiceringar, är det något vi ska ta, tycker jag.

För det är väl det Jeremiah Karlssons debattartikel ifrågasätter?

ANDERS LEIJONMARCK
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Debatt

0 0kr