HÖGERVRIDNING. “Attackerna mot Judith Butlers besök är bara ett av uttrycken för Brasiliens utveckling mot en högerdiktatur”, skriver Ana Valdes.
Det tog några få veckor för de konservativa krafterna i Brasilien att samla 350 000 namnteckningar för att försöka hindra litteraturprofessorn och feministikonen Judith Butler att komma till Brasilien och föreläsa om demokratin i samband med en kongress i Sao Paulo. Under föreläsningen igår brände demonstranter upp dockor med Judith Butlers påklistrade ansikte och höll banderoller med texter som “Död åt genusideologin”.
Butlers böcker om genusteori, men också om våld och Palestina, har gjort henne obekväm i många konservativa sammanhang. Och Brasilien som håller på att bli en teokrati där politiker som backas av konservativa religiösa grupper får miljoner av röster ville hindra hennes besök.
Attackerna mot Judith Butlers besök är bara ett av uttrycken för Brasiliens utveckling mot en högerdiktatur. Sedan Arbetarpartiet förlorade makten och presidenterna Ignacio Lula da Silva och Dilma Rousseff anklagades för korruption och nepotism har det brasilianska samhället polariserats.
Rörelserna som Movemento Brasil Livre (MBL) består mest av unga ur medelklassen som är aktiva motståndare till HBTQ-rörelsen och som uttrycker sin missnöje på ett mycket aktivt sätt. För några månader sedan saboterade de utställningen Queermuseu i Porto Alegre och besökarna fick se sig själva uthängda på Youtube som pedofiler. Mina kusiner som bor i Porto Alegre berättade om en flashmob där kostymklädda aktivister skrämde bort publik, rädda att bli outade som perverterade.
Utställningen, som visades på den spanska banken Santanders kulturcentrum, lades till slut ner efter påtryckningar från MBL. Och de brasilianska politikerna lade sig inte i med motiveringen att frågorna hör hemma i den privata sfären.
Judith Butler är uppväxt i en ortodox judisk familj men sedan ungdomen har hon utvecklats till en av de mest kritiska rösterna mot Israel och mot sionismen. Hon har besökt Gaza vid flera tillfälle och ses av palestinarna som en lojal försvarare av det palestinka folkets rätt till självbestämmelse och till en egen stat.
I Brasilien finns ett starkt stöd för Israel men också en omfattande palestinsk invandring, som flyttade till Brasilien på femtiotalet när Israel grundades som stat. Många av de som bor i Brasilien har släktingar kvar i Gaza och Västbanken och har behållit sitt språk och sin kultur.
För en tid sedan deltog jag i ett socialt forum i Porto Alegre. En av huvudgästerna var den legendariska aktivisten Angela Davis. Hon hade besökt Gaza och ville berätta om hennes upplevelser i det som hon beskrev som världens största fängelse. Rousseff var Brasiliens president på den tiden och Davis välkomnades av alla som en frälsare, alla ville fotograferas med henne och både politiker och studenter hyllade henne som en hjältinna.
Men tiderna har förändrats och under Temers regering kan inte Judith Butler förvänta sig något stöd från det politiska etablissemangen.