LATINAMERIKA. Den chilenska regeringen består till hälften av kvinnor och är uttalat feministisk. Men trots de framsteg som den feministiska rörelsen åstadkommit är de konservativa och patriarkaliska värderingarna fortfarande utbredda i Chile.
Latinamerikas första uttalat feministiska regering bildades för ett år sedan och lovade att föra en progressiv och jämställd politik. Vid regeringsbildningen åtföljdes president Gabriel Boric av Izkia Siches, den första kvinna som utsetts till inrikesminister i Chile. Faktum är att av 24 ministrar så är 14 kvinnor i Borics regering. Det är den högsta andelen kvinnliga ministrar som står att finna vid jämförelse med andra nationer i Latinamerika. Det är rent av en av de högsta i hela världen.
Efter två regeringsombildningar upprätthåller Boric fortfarande jämställdheten, med 12 kvinnor i sin regering, skriver the Guardian i en artikel.
Men trots de framsteg som den feministiska rörelsen åstadkommit, är de konservativa värderingarna fortfarande utbredda i Chile, och frågor om lag och ordning samt invandring har i breda folklager företräde på bekostnad av jämställdhetsfrågan. Enligt en nyligen genomförd enkät utförd av opinionsundersökningföretaget Criteria, tycker 58 procent av chilenarna fortfarande att deras land är patriarkaliskt med machoideal, och 82 procent av männen och 65 procent av kvinnorna sa att de kände liten eller ingen koppling till Chiles feministiska rörelse.
Läs mer HÄR.