KÖTTALTERNATIV. “Även om det är ett lovande tillvägagångssätt att kombinera odlat animaliskt fett med växtbaserat protein, har det sina begränsningar,” skriver nätmagasinet Futurism i en artikel om labbodlat kött.
Om människor ska konsumera mindre av animaliska produkter måste vi förbättra smaken på alternativen för dem som fortfarande är sugna på kött. Även om den växtbaserade köttindustrin kämpar, och labbodlat kött fortfarande är år ifrån att vara ett genomförbart alternativ, kan en hybridlösning vara vägen framåt. Genom att kombinera odlat animaliskt fett med befintliga växtbaserade produkter kan det kanske skapas ett mer tillfredsställande alternativ till kött.
Yasmin Tayag skrev nyligen i The Atlantic om sin erfarenhet av att prova bacon tillverkat av Mission Barns, en San Francisco-baserad bioteknikstartup. Baconet tillverkas genom att kombinera växtbaserade produkter med fläskfett odlat i en bioreaktor. Enligt Tayag är “animaliskt fett kulinarisk magi”, vilket ger en rik smak och saftighet som växtalternativ inte kan matcha. Dessutom är animaliskt fett lättare att odla jämfört med köttet i sig, eftersom det bara involverar en typ av cell.
— Redan innan jag provade baconet, eller ens såg det, visste jag att det var annorlunda, skrev Tayag. Doften av salt, rök och fräsande fett som steg upp från det närliggande köket verkade omisskännligt verklig.
Även om det är ett lovande tillvägagångssätt att kombinera odlat animaliskt fett med växtbaserat protein, har det sina begränsningar. Det löser inte problemet med bristen på näring i växtbaserade produkter jämfört med vanligt kött, som innehåller mycket protein. Marknadsföringen av hybridlösningen inför en skeptisk konsumentskara kommer också att visa sig vara en utmananing, eftersom den inte passar in i vare sig de växtbaserade eller labbodlade köttkategorierna.
Dessutom är processen att tillverka dessa produkter fortfarande kostsam, och för företagen återstår det fortfarande flera års arbete innan dessa produkter kan lanseras i större skala på marknaden