STRAFFBAR KÄRLEK. En förbjuden relation som till varje pris måste hållas hemlig, men som leder till en av de största rättsskandalerna i Sveriges historia. “En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby” är SVT:s stora juldrama.
– Det är en kärlekshistoria som utspelar sig i en inhuman värld, säger skådespelaren Staffan Göthe.
Fakta: Haijbyaffären
Haijbyaffären var en uppmärksammad svensk rättsaffär i början av 1950-talet. Affären kretsade kring påstådda rättsövergrepp, initierade av överståthållaren Torsten Nothin, till följd av en påstådd homosexuell relation mellan Gustaf V och Kurt Haijby.
1952 dömdes Kurt Haijby (1897–1965) mot sitt nekande för utpressning.
I den allmänna debatten ifrågasattes det försvarliga i de åtgärder som myndigheterna vidtagit för att förmå Haijby att inte offentliggöra sin berättelse.
Källa: NE
Regi: Lisa James Larsson
I rollerna: Sverrir Gudnason, Staffan Göthe, Bengt Braskered, Reine Brynolfsson, Anna Krepper med flera.
Det är tidigt 1930-tal när den gifte källarmästaren Kurt Haijby tröttnar på att ständigt nekas sprittillstånd på grund av sitt straffregister. Han tar saken “till kungs” och i mötet med den betydligt äldre monarken Gustaf V tänds en gnista, och en ytterst hemlig relation inleds. I en tid då homosexualitet var straffbart och monarkin allt mer hotas av politiken görs allt för att mörka affären mellan Haijby och kungen, och dramat slutar i en uppmärksammad rättegång.
Om detta handlar SVT:s nya juldrama “En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby”, i regi av Lisa James Larsson. Kostymdramat är baserat på verkliga händelser, även om manusförfattaren och skådespelaren Bengt Braskered understryker att det visserligen inte är belagt att kungen och Haijby verkligen var kära i varandra. I hans ögon är det dock det mest logiska.
– På den här tiden “kunde” två män eller två kvinnor inte vara kära. Det var förbjudet. Men Kurt försvinner ju inte från kungen och det måste ju bero på något. För vem vill man minst av allt stöta ifrån sig? Jo, den man älskar, säger han.
“En kunglig affär” är till stor del ett kärleksdrama, enligt Braskered, men den har fler bottnar:
– Vad det än finns för jävla straff för homosexualitet så förälskar sig människor, och det är viktigt att berätta år 2021. Om en människa måste krympa sig, ta bort, skala av och stänga in, då blir den inte lycklig. Men serien handlar också om huruvida alla är lika inför lagen. När vi har avtjänat vårt straff, är vi fria då?, säger han.
Förbjuden kärlek
Kurt Haijby spelas av Sverrir Gudnason, som innan han läste manus aldrig hade hört talas om den så kallade Haijbyaffären.
– Jag blev helt “blown away” av att det här faktiskt har hänt i någorlunda modern tid. Det är konstigt att en sådan här bra historia inte har filmats tidigare, säger han.
Staffan Göthe, som spelar Gustav V, beskriver relationen mellan kungen och Haiby som en kärlek så förbjuden att den hade exakt alla odds emot sig. Dels är den ena parten en monark, dels var samkönade relationer en brottslig handling.
– De kunde i princip inte ses annat än inlåsta i ett badrum. De kunde aldrig gå ut på stan eller ta en promenad, det var uteslutet. Då måste det ha funnits en så het låga att de stod ut i den, mot alla odds. Samtidigt var de nog båda två medvetna om att det här var dödsdömt, säger han och fortsätter:
– Det är en kärlekshistoria som utspelar sig i en inhuman värld. Numera tror vi oss ha kommit lite längre. Det är inte dödsdömt för två män att älska varandra i dag, men hur toleranta är vi egentligen?
Stora frågor
Såväl Gudnason som Göthe hoppas att “En kunglig affär” ska ge upphov till diskussioner hos tittarna, och att varje person som ser serien ska uppleva den på olika sätt.
– Det är ju två väldigt speciella människor som dras till varandra, och det finns mycket man kan känna igen sig i. Hur det är att vara gift och ha en älskare eller älskarinna, svårigheten med otrohet, att få ihop vår natur och vår kärlek med de samhälleliga ramarna. Det är stora frågor som serien speglar, säger Staffan Göthe.
Sara Haldert/TT