PANDEMIN. På onsdagen väntas riksdagen klubba igenom en miljard kronor i nytt krisstöd till kulturen. Debatten följdes av bland andra artisterna Peter Jöback, Lisa Nilsson och Lina Hedlund.
En miljard kronor i krisstöd till kulturen samt en översyn av reglerna för att söka evenemangsstöd. Det är resultatet av finansutskottets behandling av två extra ändringsbudgetar som riksdagen ska ta ställning till.
Regeringen har tidigare föreslagit 180 miljoner kronor i pandemistöd till kultursektorn. Men utskottet föreslår ytterligare 820 miljoner för att mildra de ekonomiska konsekvenserna som branschen drabbats av.
– Till slut anslöt sig alla partier till det förslag som Moderaterna hade tagit fram med god hjälp av representanter från kultur- och evenemangsbranschen. Det är jätteroligt, säger Edward Riedl, M-ledamot i finansutskottet.
Hård kritik
Evenemangsstödet, som ska få arrangörer att våga satsa på att anordna evenemang trots begränsande restriktioner, har fått hård kritik för att det är alltför komplicerat att söka.
Finansutskottet uppmanar nu regeringen att snabbt göra om kriterierna för stödet så att de som berörs kan få det snabbare och att fler kan få del av det. Hittills har endast en liten del av stödet betalats ut.
Enligt Edward Riedl innebär förslaget från finansutskottet också att evenemangsstödet fylls på med sammanlagt 2 miljarder kronor. De pengar som avsattes till stödet i fjol men aldrig utnyttjades drogs tillbaka vid årsskiftet.
– Vi gjorde upp detta med regeringen, jag satte mig ner och förhandlade. Jag tyckte det var viktigt att de här pengarna skulle komma ut. Vi har haft ett gott samarbete med Socialdemokraterna, säger Riedl.
Den tidigare kulturministern Amanda Lind (MP) välkomnar det höjda stöden men tror inte att de räcker: “Vi i MP la fram en högre summa och hade viktat lite annorlunda i själva fördelningen, men M:s förslag var också bra – och vann utskottets stöd”, skriver hon på Instagram.
Emelie Löfmark, ordförande för Sveriges Producenter och Privatteatrar, gläds över att “slippa den mest akuta oron över konkurser”:
“Nu utgår vi från att regeringen snabbt ser till att dessa medel kommer branschen till del. Vi är inte nöjda förrän vi sett att stöden är framme hos dem som behöver dem”, säger hon i ett pressmeddelande.
“Lågvattenretorik”
Riksdagsdebatten följdes av kulturutövare på åhörarläktarna. Representanter från flera partier har uttryckt förståelse för det pressade läge som många kulturarbetare befinner sig i, vilket artisten Lisa Nilsson välkomnar.
“Det känns upprättande efter två år av lågvattenretorik och småaktiga påhopp i sociala medier när vi haft det som svårast och framhållit vår situation”, skriver hon på Instagram.
Erika Josefsson/TT
Björn Berglund/TT