Idag släpps Den fixa idén – “en dialog om allt”

Nyheter.

 

Paul Valéry. (Foto: Ekström & Garay)

BOKSLÄPP. Idag kommer dialogen Den fixa idén, L’idée fixe ou deux hommes à la mer, ut på Ekström & Garay. Joachim Forsgren har översatt en dialog som speglar författaren Paul Valérys breda och motsägelsefulla intressen.

Joachim Forsgren

Den fixa idén är Joachim Forsgrens översättning av den franska författaren Paul Valérys dialog från 1932.  

– Det har varit fantastiskt kul och enormt stimulerande, allting finns där och har gett nycklar till de olika områdena som Valéry har intresserat sig för. Det har även gett mig mycket om samtidshistorien, vad som hände i Frankrike och i Europa under den här tiden, säger Joachim Forsgren om arbetet med att översätta boken.

Paul Valery ska själv ha uttryckt att boken är den bästa han har skrivit, “där finns allt”.

– Han kanske raljerar lite med sig själv, men det är sant att han tar upp allting som han har skrivit om i någon form, arkitektur, dans, filosofi, relativitetsteorin, industrialiseringen och historieundervisningen.

Forsgren berättar att Valéry kom att bli betraktad som ett slags universalgeni och nationalpoet. Han blev så uppskattad att han erhöll Frankrikes finaste statsorden, Hederslegionen som grand officier och fick bland annat uppdrag  att leda en kommitté i FN:s föregångare NF, Nationernas Förbund, där han skulle försöka  bevara freden med hjälp av kulturen när nazisterna tog över makten i Tyskland. 

– Jag tycker att det är fascinerande att vissa kan få en nästan magisk status, folk börjar tro att man kan allt. Han har själv beskrivit i sina anteckningar att omgivningen hade förväntningar och trodde saker om honom som han inte alls kunde.

Paul Valéry som person har intresserat Forsgren och inte minst den utveckling författaren har gjort från symbolistisk poet till att endast fascineras av naturvetenskap och det mätbara och bli poet igen. Han berättar att Valéry till en början var helt tagen av ordets makt, poesi var för honom den enda vägen till att förstå människan, för att sedan svänga om helt. Han blev istället besatt av filosofen Descartes, hans logik, matematik och försökte förstå sig själv genom att tänka på tänkandet, samtidigt som han föraktade samtidens filosofi.

– Han blev personlig vän och brevväxlade med Albert Einstein, försökte förstå relativitetsteorin samtidigt som han försökte beskriva konsten, arkitektur och inte minst dans. Han skrev noggranna dagboksanteckningar hela livet som har getts ut. 

Forsgren, och även förorden av Jan Holmgaard, talar om att boken är en möjlig fortsättning på den kända dialogen En afton med Herr Teste, som pågår mellan huvudkaraktären Paul Valéry och hans alter ego.

Den fixa idén har spelats på teatrar i Frankrike senast 2007 och tanken är att så småningom även sätta upp dialogen som föreställning här i Sverige. Skådespelarna Johan 

Rabaeus och Andreas T Olsson har börjat läsa in texterna för att släppa som ett audiodrama på Ekström & Garay.

– Jag hoppas att boken ska nå så många som möjligt, om en person som är lite bortglömd och kanske kan ses på av nya generationer. Även av dem som tyckt mycket om honom tidigare kan få en kär igenkänning, avslutar Forsgren.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr