AVLIDEN. Författaren Björn Runeborg har avlidit efter en tids sjukdom. Det uppger förlaget Modernista på sin Facebook-sida. Hans sista verk, “Socialdemokratiska noveller” kom 2018 och nominerades till Augustpriset.
Björn Runeborg lämnar efter sig ett långt och produktivt författarskap med 32 romaner, noveller och dramatik. Ändå förblev han något av en doldis och det var också så han ville ha det.
– När jag var ung gick jag på en författarkväll med norrmannen Tarjei Vesaas i en bokhandel i Oslo. Och där satt han på en stol och sade ingenting. Bokhandlaren pratade men Vesaas skrev bara sitt namn i böckerna. Det har alltid varit ett föredöme för mig. Man ska inte ha någonting att tillägga, sade han till TT i en intervju 2016.
Färjekatastrofer
Då hade han just kommit med romanen “Estonia”, en fiktion om färjekatastrofen som han associerade till en annan – Hansakatastrofen, det dödliga drama som följde när en sovjetisk torped sänkte en färja norr om Visby 1944. Merparten av de 86 personer som miste livet var gotlänningar och hos Björn Runeborg, född 1937 och uppvuxen på Gotland, satt minnet djupt.
Han utbildade sig till civilekonom på Handels och började jobba på Saab i Linköping. Redan då hade han börjat skriva och när han 1961 fick en novell publicerad i Bonniers Litterära Magasin bestämde han sig för att säga upp sig och satsa på författandet. Året efter debuterade han med romanen ”Utflykten”.
Det lilla formatet
Björn Runeborgs romaner var ofta tunna. Det lilla formatet var ett högst medvetet val.
– Jag kallar det konstnärlig ekonomi. På 150 sidor ska man kunna berätta en historia, förklarade han själv.
Tre gånger blev han Augustnominerad, för romanen “En tid i Visby” 1996, för romanen “Väduren” tre år senare och för boken som skulle bli hans sista, “Socialdemokratiska noveller” 2018. Med romanen “Dag”, om Dag Hammarsköld, blev Björn Runeborg 2008 mottagare av Sveriges Radios romanpris. “En ömsint skildring av mänskligt sökande efter mening och vägar” framhöll juryn.
TT NYHETSBYRÅN