HJÄRNAN. Lärde du dig också i grundskolan att hjärnan har två halvor med olika funktioner? Utan att vara neurolog vill jag hävda att detta är snömos. Cerebrum är mer komplex än så.
Som bevis på detta anför jag att jag en extremt bister, kånkande och kärv dag med tunga matkassar, regn i motvind plötsligt fick en klick i hjärnan och tänkte “kan Kant menat så om syntetiska kunskapsomdömen a priori”.
Inom västerländsk filosofi är detta som en förkylningsblåsa vid en vass tand. Det mest irriterande. Men det är också fascinerande.
Kort sagt är det paradoxen att det enligt Kant finns kunskap som är helt beroende på inre logisk analys men som även vilar på yttre sinnesdata.
Min tanke där i snålblåsten var att det kan finnas inre blodlösa närmast platonska kategorier som är byggstenar i logiskt tänkande men som i vissa epistemologiskt-pedagogiska sammanhang kräver “kött och konkretion” utifrån i form av sinnesdata.
Siffran 1 skulle vara en sån platonsk kategori. En mängd helt frikopplad från sinnesvärlden. 1+1=2. En ren logisk sanning utan att koppla det till antal kaffekoppar eller antalet rena kalsonger som finns kvar innan det är dags att besöka tvättstugan. Men i någon mening är vi alla fortfarande som barn på lågstadiets matematiklektion. Omedvetet gör vi om siffrorna till äpplen. Ger tingen konkretion utifrån sinnesdata kort sagt.
Jesper Nordström