NAMNLIKHETER. Jag ska ställa en fråga. Men först vill jag säga en sak. När jag säger att jag är socialdemokrat så ska det inte uppfattas som politiskt ställningstagande. Frågan: Vad är likheten mellan Josef Stalin och Olof Palme? Jo, antalet stavelser. Jo-Sef Sta-lin, Ol-Of Pal-me. En slags schwung i namnet, fart och fläkt så att säga. Män med historisk betydelse har påfallande ofta haft korta kärnfulla namn. Och om inte har de ändrat det. Som exempel ur den mer lättsamma showbizz-världen hämtar vi Dean Martin. Hans italienska verkliga namn har inte riktigt samma klang av whiskypimplande karlakarl.
Sedan har vi andra änden av namn. Hercule Poirot. Smaka bara på det. Visst hör vi att det är en man med petiga feminina käpphästar, ängsliga principer, en specialbeställd kam i mässing för mustaschen. Eller ta den österrikiske blomsterkonstnären Adolf Schicklgruber, vars efternamn nästan ger bilden av en enormt detaljinriktad urmakare, fast nu petade han i stället fram idylliska lite krampaktiga gatumiljöer med pittoreska hus, stockrosor…
Har ni inte hört talas om honom? Det beror på att jag lurades och gav er namnet han hade kunnat ha om inte olika familjeturer gav honom det mer “fräsiga” efternamnet Hitler. Fyra stavelser igen. Slutsatsen? Var vaksamma kring karismatiska namn med klatsch. Ge de långa sirliga namnen en chans i en tid när allt ska kunna greppas på två sekunder.
Jesper Nordström