Radio 208: “Higher and Higher”/Jackie Wilson 1967

Musik.
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)
Radio 208 är en sommarserie av Lars Thulin som bjuder på hitlåtar från 60- och 70-talet. (Collage: Opulens)

SOMMARSERIE. Varje dag under Opulens sommaruppehåll presenterar Lars Thulin en hitlåt från 60- eller 70-talet. En utgångspunkt finns i fenomenet Radio Luxembourg som sände på frekvensen 208 meter. Tidigare delar hittas HÄR

16. (Your love keeps lifting me) Higher and Higher/Jackie Wilson 1967

Jackie Wilson – stort tonomfång och bra fart på fötterna.

Låten har beskrivits som en korsning mellan R&B och soul. Den visar att en massa bra korsbefruktningar mellan olika genrer då var på gång. Kanske märks det också på att tre tongivande skivbolag var inblandade. Den är inspelad på bolaget Columbia. Men körer hyrdes från Motown. Upphovsmän var Carl Smith and Raynard Miner, som tillhörde legendariska skivbolaget Chess.

Jackie Wilson klarade fyra oktaver. Men han blev mer känd för sin medryckande scenshow. I branschen fick han därför namnet ”Mr Excitment”. Hans framträdande inför publik inspirerade både James Brown, Michael Jackson och Elvis Presley. Men hårda ord eller konkurrens fanns inte mellan Presley och Wilson. I en intervju fick Presley frågan om inte Wilson kopierade Presley då och då och att Wilson därför borde kallas för den svarte Presley. Elvis svarade: ”I så fall är jag den vite Wilson.”

Higher and higher blev också en framgång för en av soulens verkligt stora stjärnor, Otis Redding. Men jag gillar Wilsons version bättre. Den är så mjuk men ändå medryckande, ja nästan hetsande. En mycket spännande kombination. (Imorgon: Såg inte mycket av världen)

 Lyssna här på (Your love keeps lifting me) Higher and Higher!

Jämför här med Otis Redding! 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr