Popsubkultur

Möten.
Uppslagsverk innan internet fanns (foto: svklimkin)

SURFVANOR. Det är onekligen beroendeframkallande att leta information på webben. Men medan tv-beroende leder till ett slags zombieliknande tillstånd så gör det frenetiska surfandet snarare att man blir än mer aktiv, ständigt på jakt efter mer och mer… Det är trots allt ett tillstånd som är att föredra, precis som interaktiva nätspel som spelen man kan använda Bonuskod till. Visst har vi alla ett behov av det som Slavoj Zizek kallar interpassivitet, men det går knappast upp mot känslan av att klicka på en länk och upptäcka en fördjupning av den text man nyss läste.

Ändå kan det emellanåt vara nog så frustrerande att agera aktiv informationssökare på nätet. Det händer ju allt som oftast att länkarna inte fungerar eller att man hamnar på spöksajter som gud och alla andra glömt för flera år sedan. Men så gör man plötsligt ett fynd och så hålls man kvar ytterligare någon timma framför skärmen.

Något av den känslan fick jag häromkvällen då jag hamnade på en sajt som närmast kan liknas vid ett litet miniuppslagsverk. Det är egentligen ingen märkvärdig sajt, men tillräckligt rik på spännande läsning och länkar för att vara av värde. Man kan enklast beskriva den som ett referensverk i html-form för den subkulturellt intresserade, men där tonvikten ligger på litteratur. Det är ett par entusiasters högst subjektiva version av vad subkultur kan vara.

Adressen är www.popsubculture.com och där samsas texter om Philip K Dick, Che Guevara och Aleister Crowley med varandra. Förledet ”pop” är faktiskt lite missvisande.

Egentligen är det en rad biografier över berömda såväl som mer obskyra kulturpersonligheter som sammanställts och bearbetats till en hyfsad nivå av interaktivitet.

Skall jag göra någon invändning mot upplägget så är det i så fall att urvalet är väl sexistiskt. Det är så gott som uteslutande män som valts ut till denna ”Hall of Fame” och när man väl upptäcker namnet på en kvinna så är det Betty Page.

Inget ont om Betty Page, som är en nog så fascinerande subkulturell ikon, men det hade inte skadat med namn som Sylvia Plath, Gertrude Stein eller Kathy Acker i det här sammanhanget.

Kanske är det beatnikarnas gamla könschauvinism som spökar, vad vet jag? Kanske kan man hoppas att balansen blir bättre efter hand som sajten byggs ut med fler biografier. Mycket läsning bjuds det i alla fall på och som sagt, förr eller senare leder spåren ändå vidare till någon annan sajt i den labyrint som nätet utgör.

CLEMENS ALTGÅRD
clemens.altgard@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.