Stillsamma reflektioner från en svensk fårhage

Litteratur.

LIVSVILLKOR. “I den lilla tankeboken Fårdagboken berättar nu Axel Lindèn enkelt och eftertänksamt om sin vardag som fåraherde. Genom Axels korta reflektioner får vi följa det dagliga, ofta enformiga men ändå innehållsrika umgänget med får-flocken som växer sig allt större”, skriver Elisabeth Brännström.

Fårdagboken av Axel Lindèn
Albert Bonniers (2017)

När Axel Lindèn för sju år sedan flyttade till en gård i Östergötland var målet att försöka bo i ett självförsörjande kooperativ. I planen ingick en flock får som Axel och de andra skulle hjälpas åt med att sköta. Ingen av dem skulle komma att ångra beslutet.

Fåren visade sig vara lättskötta, välfungerande, lagom stora djur som bidrog med vad som behövdes av kött, ull och fårskinn. Fårhanteringen blev med tiden i stort sett ganska problemfri, trots vissa flockmedlemmars benägenhet att försöka rymma, men mycket av det dagliga livet och arbetet på gården kom ändå att baseras runt just fåren och deras behov.

I den lilla tankeboken Fårdagboken berättar nu Axel Lindèn enkelt och eftertänksamt om sin vardag som fåraherde. Genom Axels korta reflektioner får vi följa det dagliga, ofta enformiga men ändå innehållsrika umgänget med får-flocken som växer sig allt större medan Axel själv, sakta men säkert, växer ihop med sin flock. Till sist kommer hans vardag att präglas nästan helt och hållet av livet tillsammans med fåren. Den dagliga omvårdnaden suger långsamt in honom i en så pass rofylld lunk att han i lugn takt hinner ta sig an sin roll som flockledare, samtidigt som han har tid över till att filosofera över sin egen och fårens tillvaro, deras ömsesidiga samvaro och över människans grundläggande livsvillkor.

Texterna i boken, som rymmer både tankar runt fårskötsel och stillsamma reflektioner över tillvaron i största allmänhet, kom ursprungligen från de SMS  Axel skickade till de övriga i kooperativet. Han hade till att börja med inga som helst planer på att skriva en bok, men när han efter ett tag började lägga ut sina texter på Facebook började tanken gro och utvecklas. Axel Lindèn skarvade in lite skönlitterärt i sina vardagsreflektioner och skickade sedan iväg sitt manus till Bonniers som insåg potentialen och bestämde sig för att lansera boken både på den svenska och internationella marknaden. Fårdagboken har redan köpts upp av ett engelskt förlag under den lite roligare titeln Counting sheep och flera andra europeiska länder förväntas följa efter.

Vad är det då som gör Fårdagboken så intressant även utanför Sveriges gränser? Först och främst beror det nog på att de flesta kulturer har en relation till får och fåraherdar och att det vilar något nästan mytiskt över tanken på herden och hans flock. Axel Lindèns bedrägligt enkelt uttryckta tankar runt djurhållning och människans relation till sin omvärld känns också relevant för de flesta världsmedborgare som funderar över miljön och ett bättre sätt att förvalta jordens resurser. En enkelt uppställd, ganska tunn liten bok med oväntat mycket innehåll och mild humor som går bra att läsa även för de som inte direkt har får som specialintresse.

ELISABETH BRÄNNSTRÖM
elisabeth.brannstrom@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla recensioner av Elisabeth Brännström

Det senaste från Litteratur

0 0kr