Språklådan: Varför heter det googla?

Litteratur/Kultur.

SPRÅKFRÅGA. Hej! Fick en fråga av mina elever varför man säger googla om att söka info på nätet? Vi hade gått igenom ordklasser och såklart fattar jag att det är Google som avses, men det finns väl andra sökmotorer, till exempel Bing och Yahoo? Blev lite ställd av frågan. / Med vänlig hälsning, Mikael

 

 

HAR DU OCKSÅ EN SPRÅKLIG FUNDERING? STÄLL DIN FRÅGA TILL: sprakladan@opulens.se

Hej Mikael!

Vad du råkat på för fenomen är ju detta att ett företag blivit så dominerande att det kommit att stå för hela begreppet och tyvärr kan jag inte ge dig någon fancy grammatisk term för detta. I stället får jag hämta ett liknande exempel från engelska språket för att förtydliga vad det handlar om.

I USA grundades Hoover 1908, som det första dammsugarfabrikatet, och de fick sådan dominans på marknaden att man nästan inte tänkte på att det fanns andra tillverkare av dammsugare.

I Storbritannien – som var största exportmarknad – blev då språkbruket till exempel: ”I’m going to Hoover my carpet today”. Något som överfört till svenska förhållanden skulle bli något i stil med ”Idag ska jag electroluxa min matta”. Man kan ju leka med tanken att ”jag ska handla kläder billigt” skulle kunna uttryckas med orden ”jag ska ullareda”.

Att Hoover kom just från USA är lämpligt rent pedagogiskt, då mycket terminologi och många juridiska begrepp kring marknadsföring kommer därifrån. I detta fall handlar det om ”generic trademark” vilket just är ett företagsnamn som sedan används generellt. Till exempel när en kund i min pappas bokhandel sa att han ville köpa en fin “Parkerpenna”, men efter ett tag verkade mena vilket märke som helst.

Fast nu glider jag iväg lite från din fråga. Här är det substantivet som fått en bredare betydelse, men att ett företagsnamn blir ett verb är en ovanligare företeelse som verkar kräva att det råder ett närmast de facto monopol, som vi nog får erkänna att Google har som sökmotor.

Som en lite mustig avslutande detalj kan det nämnas att om man vill gräva upp skit om en politisk motståndare eller fiende säger man på amerikansk slang: ”I’m gonna google his arse off”.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Kultur

0 0kr