Språklådan: Vad var egentligen en landsfiskal?

Litteratur/Kultur.

Halloj! I en gammal ”pilsnerfilm” hörde jag ordet “landsfiskal” och undrar om du kan berätta lite om det. Gärna något om både det språkliga och det historiska kring detta ord. Tackar på förhand!  / Christina Ljunggren.

 

 

HAR DU OCKSÅ EN SPRÅKLIG FUNDERING? STÄLL DIN FRÅGA TILL: sprakladan@opulens.se

Hej Christina!

En tråd att nysta i för att finna ett svar hittar jag i en debattartikel i Washington Post där Donald Trump anklagas för att sakna ”fiscal responsibility” och i sammanhanget i den texten ser man att fiscal har att göra med den torrt adminstrativa och ekonomiska sidan av det som har med ett lands finanser att göra.

Med tanke på Trumps syn på det här med redovisning och att betala skatt är det väl bara att följa med.

Flyttat till äldre svenska förhållande blir en landsfiskal ett slags mellanting mellan polis och kronofogde och det är väl inte förvånande att dessa inte var direkt populära på bygden.

Landsfiskalerna avskaffades den 1 januari 1965. Vid tiden strax före landsfiskalsämbetets avskaffande fanns det landsfiskaler i 353 landsfiskalsdistrikt, där de fungerade som åklagare, polischefer och utmätningsmän.

När du säger pilsnerfilm kan jag se hela konflikten och intrigen framför mig: någon knipslug hembrännare och/eller tjuvjägare lurar och driver med en myndighetsperson som framstår som lite för dum och klen för den tjänstemannaroll han plötsligt kommit att uppbära.

I den mer finkulturella sfären är Sven Delblanc en psykologiskt träffsäker skildrare av alla dessa gränsgångarpersoner med en fot i Bondesverige och en i Folkhemssverige där det uppstod ett stort och nytt behov av byråkrater i samband med framväxten av en modern nation.

Det ligger nog en del sanning i satiren kring dessa landsfiskaler och fjärdingsmän och stinsar som plötsligt fick makt i form av en uniform och Delblanc väljer att ge stinsen öknamnet ”å de vi” eftersom hans kavaj bara hade två stjärnor på sig. (Förklaring för de läsare som inte är bevandrade i Systembolagets sortiment: Eau-de-Vie är ett franskt vindestillat, som lanserades första gången 1922 av AB Vin & Spritcentralen. Numera ägs varumärket av Pernod Ricard. Men det är fortfarande två stjärnor på etiketten.  Reds. anm.)

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr