Tjena! Jag och frugan var på Swedish Rock och hörde några rätt irriterade roddare sucka ”den här jävla kabelhärvan asså, är det nån ättehåstasnickare som monterat eller…”, så en given fråga, vad var det för ord de körde med? / Hälsar Gert
Hej Gert! Ja det var ju ett klurigt ord, och vad ni träffat på är med alla säkerhet ordet ”ettehöstasnickare”. Men nu blev ni väl inte klokare va? Om ni tillåter att jag svävar ut och går verkligen till början och ger grunden så avskaffades skråväsendet i Sverige 1846.
Detta var lite av ett tveeggat svärd. Hantverken avreglerades och vem som helst kunde jobba med vad som helst, rent juridiskt i alla fall. En skomakare exempelvis var inte längre certifierad, om vi ska använda modernt språkbruk. Inte heller smeder, snickare, skräddare…
Baksidan av detta var att den formella kompetensen försvann, framsidan att nu kunde man ta extrajobb inom andra branscher. Vi ser att det växer fram små hantverksbyar med diversearbetare och lantbrukare i en salig blandning, ofta i närheten av ett större gods eller slott där det gick att dryga ut inkomsterna.
Men till saken. Ettehöstasnickare är helt enkelt de som snickrar och lagar redskap och fastigheter efter skörden, som ju på äldre svenska även heter höst. Det vill säga snickare efter skördetid. I september, oktober jobbade många fattiga med att göra diverse renoveringsarbeten på gårdar, och det blev så småningom ett nedsättande ord på dåligt utfört arbete, lagningar och installationer som hänger på trekvarts.
Numera när alla ska vara sin egen Ernst Kirchsteiger har ordet i Skåne mer fått en klang av amatörsnickare, och då i lite skämtsam positiv mening, typ om man spikar ihop några enkla lådor till blommorna.