PROSA. “Den här romanen ligger helt rätt i tiden; ämnet är väl valt och de slitna figurer som drar förbi på Rival är i varierande grad intressanta”, anser Elisabeth Brännström, som likväl har vissa invändningar.
Ängeln på Rival av Johanna Nilsson
Historiska Media
I sin nya roman Ängeln på Rival berättar den prisbelönta författaren Johanna Nilsson om den begåvade litteraturvetaren Ester, som under en tid av psykisk ohälsa har stängt in sig i sin lägenhet på Kungsholmen. Hela lägenheten har successivt tagits över av böcker som Ester känner att hon absolut behöver för att känna sig trygg; böckernas mängd har för länge sedan vuxit ur bokhyllorna och ligger i så höga travar att ljuset knappt når in i lägenheten. Till råga på allt har en onormalt hög värme lagt sig över Stockholm, det går knappt att andas, gräsmattorna är sönderbrända redan i april och oron över klimatkrisen eldas på av domedagsprofeter där Johannes, den mest karimatiske av dem, får stort utrymme i tv;s debattprogram.
Det är när Ester ser Johannes på tv som hon får en idé som kommer att förändra hennes liv. Hon tror, utan att tvivla en sekund, på hans budskap om att världen kommer att gå under inom ett par veckor och att man bör, eller snarare måste, ta tag i allt det man aldrig vågat göra. Ester bestämmer sig för att utnämna sig själv till ängel och hon lägger ut en post där hon förklarar sig vilja hjälpa till med råd för de många behövande som finns där ute i vår hotade värld.
Rådgivningen och själavården ska ta plats under möten på hipsterkafeét Rival vid Mariatorget. Svaren strömmar in, både positiva och negativa. Samtidigt som Ester näthatas och förlöjligas, finns det också de som tar hennes uppmaning på allvar och bokar in möten på Rival. Den allra första klienten, Christian, en före detta munk som aldrig haft sex eller känt fysisk närhet, visar sig bli den absolut viktigaste för Ester själv och sedan följer många fler: bland annat Dooa som vill hämnas på den IS-krigare som förstörde hennes liv och tv-profeten Johannes, som börjat undra om hans förutsägelse verkligen kommer att slå in.
I Ängeln på Rival låter Johanna Nilsson en samling udda, känsliga människor sammanstråla, drivna av sin skräck för apokalypsen; en känsla som nog många av oss kan relatera till i det läge där världen just nu befinner sig. Karaktärerna i romanen, som alla lider av någon form av psykisk ohälsa, kommer också, på det ena eller andra sättet, att förändra varandras liv, och Ester upptäcker svårigheten med att hjälpa andra när man själv befinner sig i i ett utsatt läge.
Den här romanen ligger helt rätt i tiden, ämnet är väl valt och de slitna figurer som drar förbi på Rival är i varierande grad intressanta, men någonstans under berättelsen finns en stor avgrund av outtalade känslor och problem som aldrig förklaras eller förtydligas. Huvudkaraktärernas bakgrund fortsätter att ligga i en form av dunkel, vilket gör dem mindre trovärdiga.
Det enda som författaren valt att ta upp är att nästan alla kommer från kärleksfulla hem, något som i sig bryter mot ett av romanens huvudsakliga budskap – det om vikten av att få kärlek och av att känna tillit till sin nästa om man önskar bli fri från sin ångest och sina rädslor.
För mig förblir det här ett irritationsmoment under nästan hela läsningen. Det synd för ämnet är, som sagt, intressant: karaktärerna har potential och prosan är len, poetisk och lätt att ta till sig. Undergången kommer dock aldrig, någonting obehagligt sker i Esters kvarter, men jorden står kvar och det är alltid något att glädjas åt när man läst sig fram till slutet av romanen. Hoppas bara att det sker även i den verkliga världen, där hoten ju just nu hopar sig.