Möte med sydafrikansk tonårspoet

Litteratur.
Mubveleli Khalishi framförde sin dikt ”A sudden shake of my world” på Jozi Book Fair (foto: Magnus Gustafson).

JOZI BOOK FAIR. I samband med ett skolarbete för ett år sedan upptäckte hon en poet som talade till hennes hjärta. Snart började hon också själv att skriva dikter. En av dessa dikter framförde femtonåriga Mubveleli Khalishi på 2018 års Jozi Book Fair i Johannesburg.

 

 

Mubveleli Khalishi är 15 å och bor med sin mamma Sharon och storebror Thabelo, 25 år, i ett hus i Soweto Protea Glen i Johannesburg. Mamma Sharon arbetar som sjuksköterska på Chris Hani Baragwanath Academic Hospital i Soweto. Föräldrarna skildes 2010. Pappa Eric arbetar som chef på SANCA, en nationell organisation som hjälper dem som är alkohol- och drogberoende. Det var när skolläraren för ett år sedan bad Mubveleli presentera en dikt inför klassen som hon upptäckte favoritpoeten Countee Cullen och blev inspirerad att själva börja skriva. I maj 2018 skrev hon dikten ”A sudden shake of my world”, som hon framförde på Jozi Book Fair i början av hösten.

– Tiden efter mina föräldrars skilsmässa var fruktansvärd för mig. Jag var väldigt ung. Jag hade inte en normal barndom. Jag var tvungen att anpassa mig till att mina föräldrar var skilda. I flera år kände jag vrede. Jag kom igenom det med hjälp av poesi och genom att framträda offentligt. Jag läste dikter och och talade offentligt i skolan. Det hjälpte mig. Det placerade mig i situationer där jag kunde ge mig själv röst och uttrycka mina känslor.

Så säger femtonåriga Mubveleli Khalishi som studerar på Basa Protea Glen combined school i Soweto i Johannesburg. Dels skriver hon egen poesi, dels läser hon poesi av sin favoritpoet, amerikanen Countee Cullen, som hon upptäckte för ett år sedan.

— Ju mer jag läste hans dikter ju mer såg jag mig själv i dem. De talade till mig på ett andligt plan och gav mig bättre förståelse av livet. Och det gav mig stillhet. Jag läser honom fortfarande, jag hittar fortfarande nya saker i hans poesi, även om jag läser en dikt som jag redan läst.

Mubveleli Khalishis favoritdikt av Countee Cullen heter ”Hey Black Child”.
– Jag kunde identifiera mig med den dikten på grund av min hudfärg. Countee Cullen ger mig styrka som svart barn att förstå och lyfta fram mina talanger och dela dem med världen.
När det var öppen scen på bokmässan Jozi Book Fair läste Mubveleli Khalishi sin egen dikt ”A sudden shake of my world”, som jämfört med skolkamraternas bidrag, som ofta handlade om kärlek, utmärkte sig genom sitt politiska budskap.

— Jag skrev dikten för att ge röst åt alla kvinnor som blir utnyttjade och misshandlade varje dag. Dikten handlar om att kvinnorna är tvingade in i relationer och i samhällets ideologi om kvinnan. Jag vill ge dem styrka att bryta sig loss och bli sig själva. Jag hör hela tiden om kvinnor som våldtas och misshandlas. Nyligen blev en student i Sydafrika våldtagen av sin partner inne på universitetet. Hon begick självmord för att hon kände skam och för att det inte fanns någon som kunde hjälpa henne.

I framtiden vill Mubveleli Khalishi utbilda sig till onkolog för att kunna hjälpa dem som blivit sjuka i cancer.

– Människor i mitt bostadsområde har dött i lungcancer och bröstcancer. Genom att bli läkare kan jag hjälpa till att rädda liv.

[CONTACT_FORM_TO_EMAIL id=”2″]

 

Vid sidan om arbetet som läkare siktar Mubveleli Khalishi också på att fortsätta med skrivandet.

— Jag vill bli författare också. Jag vill skriva om saker som händer i vårt land. Jag är feminist och jag kommer att fokusera på kvinnofrågor. Som tjej möter jag sexism, människor som trycker ner mig på grund av mitt kön. Om jag till exempel spelar fotboll. Eller om jag diskar, då sitter killen bara där, och väntar på maten. Sanningen är att vårt samhälle har ett bakåtsträvande sätt att tänka. Många tycker att ett barn inte ska ha en åsikt, utan bara lyda vad föräldrar och samhället säger. Det är som om vi tar två steg framåt och sedan tre steg bakåt, och då gör man inga framsteg, eller hur?

– Det korrupta ANC håller tillbaka ungdomen. Sydafrika går inte bra ekonomiskt. ANC blev korrupt under Jacob Zuma. Efterträdaren Cyril Ramaphosa har sina skelett i garderoben, men jag hoppas att han trots allt kan genomföra förändring i Sydafrika. Vi unga tror på honom. När jag börjar jobba i framtiden hoppas jag att alla unga kan hitta ett jobb i en säker ekonomi tack vare Cyril Ramaphosa. Det är därför vi tror på honom.

MAGNUS GUSTAFSON
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr