Läsvärt om robotar i ett historiskt perspektiv

Litteratur.
robot, Peter K Andersson, robotar, AI, historiska perspektiv
Omslaget till Peter K Anderssons aktuella bok.

ROBOT. ”Peter K Andersson skriver både underhållande och insiktsfullt med ett brett perspektiv med många exempel hämtade från litteratur- och filmvärlden. Det är alltså en mycket läsvärd bok som jag varmt rekommenderar,” skriver Mathias Jansson som läst den aktuella fackboken ”Robot”.

Robot – drömmar och mardrömmar om mänskliga maskiner av Peter K Andersson
Natur och Kultur

År 2024 förutspås att bli en milstolpe när det gäller AI-drivna robotar i olika positioner i samhället. Tidigare i år började ett rykte cirkulera på internet om att något av de stora tech-företagen snart kommer att avslöja ett genombrott inom robotik och AI. Peter K Anderssons bok ”Robot” kommer därför lägligt. Inte för att det är en bok som fångar upp den senaste tekniska utvecklingen inom robotik utan för att den ger läsaren en historisk bakgrund till den uråldriga drömmen om att skapa en avbild av människan. Allt från antikens myter fram till idag.

”Med tanke på den takt som maskinerna utvecklas i, och att vi människor ger dem gradvis mer och mer makt, kommer de en dag att ta över och i sinom tid kommer vi själva att vara det underlägsna släktet.” Det känns som ett citat skrivet av en samtida skribent som fruktar att AI snart kommer att ta över världen, men citatet är hämtat från en text av Samuel Butler från 1863 och handlar om de snabba framstegen av mekaniska och ångdrivna maskiner i mitten av 1800-talet. All teknisk utveckling i historien kommer med en varning, det gäller även utvecklingen av robotar.

I den antika mytologin tillverkar smideskonstens gud Hefaistos en mänsklig avbild, en kvinna som fick namnet Pandora. Pandoras ask har sedan dess varit en varning till mänskligheten om att vår nyfikenhet kan leda till förskräckliga konsekvenser. Ett mantra som återkommer genom historien i till exempel Mary Shellys roman ”Frankenstein” (1818) eller i Fritz Langs film ”Metropolis” (1927).

Automater

Ordet robot, är ett ganska nytt ord, det började användas först i Karel Čapeks drama ”R.U.R.” (Rossums universalrobotar) från 1920. Innan dess pratade man om automater, mekaniska apparater som efterliknade människor både till det yttre och på sitt sätt att röra sig. Redan under antiken ska man ha tillverkat mekaniska avbilder av människor som kunde utföra olika uppgifter, men det var i och med utvecklingen av urverken som det fanns möjlighet att göra mer avancerade automater.

Urmakaren Jaquet-Droz gjorde under 1770-talet stor succé med sina naturtrogna automater som kunde skriva och spela instrument. Många automater skapades från början för att roa och förundra människor och det var först under industrialiseringen som man började tänka på robotar som något som skulle kunna ersätta mänsklig arbetskraft.

Hur kommer vi att reagera?

Historien om roboten är också en resa längs ”the uncanny valley”, den teorin som säger att när vi väl möter den perfekta människoliknande roboten så kommer vi att uppleva en kuslig och obehaglig känsla. Även om den ser ut som en människa, känner vi instinktivt att något inte stämmer och blir obehagliga till mods.

Frågan är hur vi kommer att reagera inför framtidens AI-robotar, som inte bara kan imitera det mänskliga utseendet eller våra rörelser utan även vår intelligens? I filmen ”Blade runner” (1982) blir man i framtiden tvungen att använda Voight-Kampff-testet för att kunna avgöra om en person är en riktig människa eller en avancerad android. Tanken är inte helt ny.

År 1903 hölls i Berlin en märklig rättegång där en domstol skulle avgöra om Motogirl, en mekanisk docka som turnerade och uppträdde på olika platser i världen, verkligen var mekanisk eller om hon var en riktig människa. Jag kan väl avslöja att hon var en verklig kvinna, men precis som i många av de exempel som Andersson berättar om är det inte alltid självklart vad som är maskin och vad som är människa.

Spännande och inspirerande

Boken ”Robot” berättar en spännande och inspirerande historia om teknikhistoriens drömmar om att skapa en perfekt mekanisk människa. Den ger också en utmärkt historisk bakgrund till den snabba utvecklingen som sker i vår samtid inom AI och robotik. Peter K Andersson skriver både underhållande och insiktsfullt med ett brett perspektiv med många exempel hämtade från litteratur- och filmvärlden. Det är alltså en mycket läsvärd bok som jag varmt rekommenderar.

ANVÄND DENNA!
MATHIAS JANSSON
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr