ROCKBIOGRAFI. Den framstående danske rockartisten Kim Larsen var också en synnerligen begåvad berättare. Jens Andersens biografi är lysande och lyhörd, skriver Bo Bjelvehammar som läst en aktuell biografi.
Kim Larsen – Mina unga år av Jens Andersen
Översättning av Mia Ruthman
Karneval Förlag
Kim Larsen (1945 – 2018) är mest känd som frontman i rockbandet Gasolin, som under 1970 – talet var en kraftkälla i hela Nordens musikliv. Kim Larsen har bredvid detta en solokarriär bakom sig, liksom som medlem i andra band, som Kjukken.
Kim Larsen var och är ännu folkkär. Han var generös i sina uttalanden, om både Danmark och världen och som rockmusiker och låtskrivare gjorde han låtar som fortfarande väcker folks känslor. Här har vi att göra med en artist som rör sig i världar och verkligheter, som människor känner igen. Han är ingen krångelpelle, som märkvärdiggör sig själv och sina budskap. Därmed också sagt att hans låttexter har en stor direkthet och närvarokänsla.
I den här boken, Kim Larsen – Mina unga år av Jens Andersen, berättar han om sin barndom och sina ungdomsår. Han berättar för Jens Andersen, som är litteraturkritiker och författare. Jag har läst Andersens biografier om Astrid Lindgren och drottning Margrethe II och de är riktigt bra. Det finns ett skäl till detta, han låter huvudpersonen tala och dennas röst sätta sin prägel på berättelsen.
Samtalen mellan Kim och Jens avbröts på grund av Kim Larsens död, därför blev det inte en hel minnesbok, utan en berättelse, som slutar just i början av 1970-talet, när Gasolin’ bildas.
Kim Larsen har verkligen levt ett liv, värt att berätta om och detta är viktigt. Han tycker om sitt liv, han tycker om att berätta om sin familj, om sina medmusiker och om människor, som han har mött.
Det är ett händelserikt liv, som han har levt, det har tagit olika riktningar och präglats av rörelser. Kim Larsen är ingen människa som lever med dagdrömmar, nej, han lever ut sina drömmar. Det kan vara fråga om allt från cykling till trapetskonst.
Han växer upp under stor frihet och har alltid vuxna omkring sig, som är ett stöd i hans handlingar. Ofta sker saker utifrån spontanitet och intuition. Det är svårt att hänga med, allting går fort.
Kim Larsen är ingen som sitter och grunnar och tittar in i vita väggar utan han gör det han tänker och känner för. Att röra sig mellan olika platser och miljöer och att vara med andra människor – det är hans liv. Ibland går det snett, helt fel och han hamnar på irrvägar, men så är hans liv. Utan att gå vilse ibland, kan han inte leva. Det händer märkliga saker men det är ingenting som Kim Larsen gräver ner sig i. Det är inte så att han tar fram en bok av Heidegger eller Schopenhauer i självhjälpssyfte. Nej, han skakar det hela av sig och går vidare.
Jag tänker ibland på några rader i hans sång ”Vad gör vi nu lille du”, som jag älskar:
”Jag kom till verden på 5 sal
Min far var tosset
Min mor var normal”
Så lätt skriver han, Kim Melius Flyvholm Larsen.
En sak är svår att fatta och det är att Kim Larsen utbildade sig till lärare. Det är som att se honom som en fri fågel i bur. Men så gick hans liv också med tiden i en annan riktning. Kim Larsen var en synnerligen begåvad berättare och Jens Andersens biografi är lysande och lyhörd.