KG Hammars roman om Hammarskjöld lämnar en del övrigt att önska

Litteratur.
Hammarskjöld, Dag Hammarskjöld, roman, berättarkonst, KG Hammar, prosa, svenskspråkig litteratur, skönlitteratur, biografier,
Omslaget till KG Hammars debutroman om Dag Hammarskjöld.

ROMANDEBUT. ”Den längsta resan” är KG Hammars romandebut och handlar om Dag Hammarskjölds sista flygresa. Bo Bjelvehammar konstaterar att det finns starka passager i boken men också att persongestaltningen är klen.

Den längsta resan av KG Hammar
Bokförlaget Polaris

KG Hammar är en välkänd kyrkohistoriker och samhällsdebattör. Under en avsevärd tid var han Sveriges ärkebiskop. I flera sammanhang har KG Hammar engagerat sig i frågor om fred och därtill har han ivrigt hävdat vikten av att på nytt, undersöka omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död.

”Den längsta resan” är KG Hammars romandebut och handlar om Dag Hammarskjölds sista flygresa i september 1961.

På resan över Atlanten hade han med sig ett översättningsarbete av Martin Bubers religionshistoriska storverk, ”Ich und Du”. Ett fåtal, närmare bestämt sju, översatta sidor hittades efter flygkraschen. Martin Buber uppmanade själv Dag Hammarskjöld att ta sig an översättningsarbetet.

Buber och Hammarskjöld har tankar som påminner om varandra och det finns en form av gemenskap och samhörighet i ”Vägmärken” och ”Ich und Du”. Kring frågor om självreflektion och den långa och mödosamma inre resan.

Planet kom aldrig fram

Dag Hammarskjöld och hans ressällskap steg på ett plan i Léopoldville i Kongo för att resa till Ndola i nuvarande Zambia. Planet kom aldrig fram.

Meningen var att Dag Hammarskjöld där skulle möta den kontroversielle rebelledaren Moïse Tshombe.

Ett möte som var starkt ifrågasatt och synnerligen riskfyllt. Varningar hade utfärdats. Det är att märka att en annan svensk, Sture Linnér, hade gjort avgörande insatser för att få till stånd en fungerande centralregering i Kongo.

Klen persongestaltning

I romanen som har dokumentära drag får vi möta centrala personer i Dag Hammarskjölds liv, som Bill Ranallo, livvakt och en ständig följeslagare, vi får följa med på vandringsturer med nära kamrater till Dag, och i förbigående berörs hans far Hjalmar. Det är aningen märkligt att Dag Hammarskjöld övertar faderns stol i Svenska Akademien.

Det äkta paret Greta och Bo Beskow är mycket viktiga personer i Dags liv, och Dag njuter av att vara i parets hus, Rytterskulle.

Allmänt sett är gestaltningen av personerna rent av klena. De fladdrar förbi, alltför hastigt, som fjärilarna på heden på Backåkra.

Starka passager

Det finns starka passager i romanen – som handlar om Dags utsatthet och ensamhet. Allt sedan tillträdet på posten som generalsekreterare 1953 utsätts han för kritik från skilda håll och väderstreck. Det gäller ofta frågor med politiskt innehåll, det är ju självklart, men det gäller även hans person. Vad har han egentligen för sexuella preferenser och varför lever han ensam?

Det ställs flera frågor i romanen, svaren är mera sparsamma.

Vad hände egentligen?

Alltså, några timmar efter starten skjuts planet ner utanför Ndola, några timmar efter detta, hittas resterna av planet. Men vad hände egentligen, var det ett tekniskt fel, eller sköts planet ner av någon fiende?

Samma år som Dag Hammarskjöld dog fick han, postumt, Nobels fredspris.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Litteratur

0 0kr