Julläsning: Elisabeth Brännström tipsar

Litteratur.

BÖCKER. Under jul- och nyårsledigheterna tipsar Opulens litteraturkritiker om tre böcker att läsa under lediga dagar. I titlarna länkas till recensionerna i sin helhet.

Skuggspel av Joseph O´Connor

I Skuggspel ger sig Joseph O´Connor in i teaterkritikern Abraham “Bram” Stokers värld på Lyceumteatern i London. Året är 1878 och han är ditlockad av sin idol, den stora aktören Henry Irving. Bekantskapen med den charmige men opålitlige Irving och hans primadonna Ellen Terry, kom att prägla resten av Stokers liv och även få stort inflytande över hans litterära succé, romanen om Dracula, som han börjar skriva på Lyceum. Det är en skuggvärld där Stoker umgås dag och natt med sina stora idoler på teatern, förälskar sig i dem, grälar med dem och eventuellt känner av en annan typ av sexualitet inom sig själv än den som samhället godtar.

O´Connor har valt att bygga sin roman på samma sätt som Bram Stoker byggt Dracula, genom att använda sig av olika fiktiva tidningsklipp, intervjuer, dagboksanteckningar och brev, som ger berättelsen en tydlig bild av den verklighet som omgav Stoker när romanen skrevs. Om man vill ha fullt utbyte av Skuggspel kan man läsa Dracula direkt efteråt. Resan blir mycket underhållande.

 

Här är vi av Graham Swift

Här är vi är skriven av den brittiske och kultförklarade Graham Swift. Berättelsen inleds 1959 då tre begåvade unga människor gör succé på den populära varietéteatern på Brighton Pier. Det är magikern Ronnie Dean och hans fästmö Evie tillsammans med konferencieren Jack Robinson. En dag försvinner Ronnie utan att någonsin höra av sig igen, alltmedan tiden blir mer kommersiell. Och med hans sorti försvinner också magin ur världen.

Handlingen i boken spänner över femtio år som existerar samtidigt inom samma tidsram. Läsaren får följa Ronnies uppväxt fram till hans försvinnande, med framåtblickar till Jack och Evies liv och med varietéteatern 1959 ständigt närvarande. Hela Englands rörelse mot en mer modern tid efter andra världskriget innefattas inom den ram som författaren lagt ut. Graham Swift har skrivit en fantastisk roman i det lilla formatet.

 

Bakvatten av Maria Broberg

Maria Brobergs roman är först och främst en berättelse om illa sammanknutna människoöden och bortslösade liv i den lilla luggslitna orten Olsele i Västerbottens inland. En plats som nästan alla längtar bort ifrån.

Året är 1948 och huvudpersonen heter Margareta. Hon anses vara alldeles för snygg och lättillgänglig för sitt eget bästa, med olika partners föder hon två söner. Skvallret går i den lilla byn, inte minst när den stora tragedin inträffar och en av sönerna försvinner spårlöst. De som längtat bort blir istället kvar, låsta av sina djupa skuldkänslor och dåliga samveten. Många år senare förstår man att sonen inte drunknat, som man först utgått från.

Bakvatten har en mycket väl uppbyggd dramaturgi och en fast förankring i den bygd där tragedin utspelar sig. Det är en mycket tät och otroligt välskriven roman, som också är djupt berörande.

ELISABETH BRÄNNSTRÖM
elisabeth.brannstrom@opulens.se

Det senaste från Litteratur

0 0kr