OROSTIDER. ”Välskriven, pedagogisk och fylld av intressanta fakta och spännande tankar om nuläget och vad som kan hända med våra relationer med Ryssland.” Kurt Bäckström har läst K-G Bergströms Nöd och död – Den ryska ockupationen i Norr 1809.
Nöd och död – Den ryska ockupationen i Norr 1809 av K-G Bergström
Historiska media
Vi som gjorde lumpen på I 20 i Umeå 1957 glömmer inte Överkalix. Efter att vi under sommaren 57 varit förlagda i tält i Kylören i sydligaste delen av Västerbotten var det dags för en flera veckor lång del av utbildningen i norra delen av Norrbotten. I den ingick grävning av skyttegravar som en huvuduppgift. Ingen av oss rekryter kände då till att Västerbotten fram till år 1810 även omfattade Norrbotten. Men det hördes inga omskrivningar när det gällde hotet mot Sveriges säkerhet. Det var ett väderstreck som gällde: öster. Det blev vi ofta påminda om av våra befäl.
Journalisten och adjunkten K-G Bergström, väl känd från TV, radio och tidningar, bland annat NSD, har skrivit en bok om hur den norra delen av vårt land utsatts för prövningar från vår stora granne i öster. Han har koncentrerat bokens innehåll till området mellan de ovan nämnda orterna och tidsmässigt aktuella tider från början av 1700-talet till 1809.
Redan bokens titel anger vad som var utmärkande under de åren, Nöd och Död. I bokens inledning skriver Bergström om en 44 år gammal sjubarnsmor, Sara Lisa Näslund från Bygdeå och hur hon vid ryssarnas avresa ur landet i slutet av augusti 1809 levde i en utplundrad trakt: mat, kor, getter häst, svin, allt hade tagits med.
Men det var inte enbart de norra landsdelarna som utsattes för ryssarnas härjningar. Bergström skriver om en kvinna som hört en rysk soldat berätta om att han och hans kamrater fått order om ”att härja och bränna upp inte bara Västerbotten utan hela landet fram till Stockholm utmed stranden”.
Kvar blev också ett rysshat. En skräck för upprepning. Sådant dyker upp även i dag, och inte enbart i Västerbotten och Norrbotten. Oro i Belarus ger återverkningar i de baltiska staterna och därmed även på Gotland och i övriga Sverige. Bergström påpekar att Putin skulle behöva brohuvuden i Östersjön om han skulle vara tvungen att driva ut Nato-trupper från de baltiska staterna. Här skulle Gotland, Bornholm och Åland kunna bli aktuella. Och även Västerbotten och Norrbotten.
Bergström som föddes i byn Ryssbält utanför Kalix skrev sin tvåbetygsuppsats i historia vid Uppsala universitet om kapitulationen i Kalix, eller rättare vapenstilleståndet mellan Sverige och Ryssland. Ett då inte helt accepterat ämne av forskare och lärare vid universitetet. Annat kunde vara mer spännande och matnyttigt för den egna forskningen.
Bergströms bok är välskriven, pedagogisk och fylld av intressanta fakta och spännande tankar om nuläget och vad som kan hända med våra relationer med Ryssland.