ROMAN. Trots tidsdramatiken är Karin Collins bok ingen krigsroman utan en berättelse om olika människors liv i småstaden Hangö som berörs av samtidshistorien, skriver Rolf Karlman.
Snart har sommarn blommat ut
av Karin Collins
Schildts & Söderströms
I finlandssvenska Hangö är minnet starkt av både kurort, badhotell men också skyttegravar. Vid förra sekelskiftet var staden en tummelplats för den ryska överklassen. Nationalikonen Mannerheim hade sommarbostad och café i staden under 1930-talet. Badlivet sträckte sig från juni till augusti sedan återgick staden till normalitet som Finlands sydligaste stad på udden.
Karin Collins (-76) har efter återkomsten till hemstaden Hangö efter 20 år i London skrivit flera böcker. Med “Snart har sommarn blommat ut” har hon lämnat kriminalgenren och för oss till Hangö i maj 1939 och genom sommaren och hösten till vinterkrigets utbrott och ända till det bittra beskedet om att Hangöborna måste lämna sin älskade hemstad då fredsslutet innebär att Sovjetunionen annekterar hela Hangö udd. Hangös strategiska lägen vid infarten till Finska Viken blev stadens öde i världspolitiken.
Sommaren 1939 har varit varm och solig, och solen skiner också över idyllen i Hangö, där pensionaten och badhotellen öppnar för säsongen och man igen väntar en livlig sommar och många gäster.
Pensionatsföreståndaren Disa ska se till att allting är förberett, skolflickan Aino ser fram emot sitt sista år i gymnasiet och förälskar sig i den några år äldre Berndt, änkling med en liten son, Nisse, efter att hans hustru dött i havandeskapsförgiftning. Hjalmar träffar sina vänner vid fiskebodarna och diskuterar strömmingsfisket.
Hangöborna och de pensionatsgäster som strömmar till njuter av sin sommar som de alltid gjort, men är inte ovetande om de upptornande molnen och hotfulla mullret från ett annalkande krig.
Ändå är det en sista oskuldens sommar Collins skriver om, och då man som läsare sitter med facit och vet vad som komma skall är det med en isande känsla man följer händelserna som kulminerar i krigsutbrottet (vinterkriget) den sista november 1939. Terrorbombningarna över staden och det sovjetiska övertagandet av Hangö efter marsfreden 1940.
Trots tidsdramatiken är Karin Collins bok ingen krigsroman utan en berättelse om olika människors liv i småstaden Hangö som berörs av samtidshistorien.
Även Sverige är med på ett hörn i boken. Många Hangöbor evakueras till närområdet i Finland. Barnen slussas ofta vidare som krigsbarn till Sverige. Halmstad blir mottagningsort för många av barnen och vänort till Hangö.
Det är en stark närvarokänsla i Karin Collins bok inte minst med tanke på det som pågår i Ukraina.