Från delen till helheten

Litteratur.

SPRÅKLÅDAN. Jag läser på folkhögskola och ordet synekdoke dök upp på litteraturhistorien. Wikipedia är ganska flummig om det så jag undrar om ni kan reda ut vad det betyder? / Kjell

Hej Kjell!

HAR DU OCKSÅ EN SPRÅKLIG FUNDERING? STÄLL DIN FRÅGA TILL: sprakladan@opulens.se

Kort sagt är synekdoke ett begrepp som går från delen till helheten och som kan användas för att belysa en viss aspekt av en person eller företeelse, ibland med resultatet att skapa en förväntad konflikt eller friktion i texten. Låt mig ta ett exempel.

”En gul reflexväst kom in på ett hipstercafé och beställde vanligt svart kaffe.” Det är så klart inte en gul väst som går av sig själv, utan en man i en sådan väst, kanske en tekniker från gatukontoret som har fikapaus.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

 

 

Anar vi inte här en krock med de andra gästerna i sina dyra stickade mössor med laptops och Cortado? Det vill säga en del av honom förstärks av litterära skäl. Ett annat exempel från en av mina favoritförfattare, Joseph Roth, som i en text skildrar det kaotiska Berlin under Weimarrepubliktiden:

”En svart kostym cyklade förbi.” Då det visar sig vara en begravningsentreprenör som inte längre har råd att lösa spårvagnsbiljett, blir det en mycket väl vald bild av en man som måste upprätthålla en värdighet i all fattigdom. Man anar nästan hur trådsliten och tillkämpat elegant klädseln är.

Synekdoke kan också vara att använda det stora abstrakta för att beteckna det enskilda. I meningen ”Vita huset twittrade …” förstår vi att det handlar om Donald Trumps egna grodor, såklart inte själva husets. En institution får alltså beteckna vad företrädaren för den gör eller säger.

Att du säger att artikeln är flummig kan jag hålla med om, men det kanske handlar om att begreppet är ganska vitt och rymmer mycket. Generellt är det vanligare att gå från det lilla till det stora, och som ett avslutande exempel kan vi ta ordet ”bröd” som står för så mycket annan föda, mat i allmänhet. ”Vårt dagliga bröd giv oss idag ” handlar förhoppningsvis också om att vi ska få äta sallad, kött, potatis och äpplen.

JESPERNORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Jesper Nordström

 

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Litteratur

0 0kr