KULTBAND. Anders Nilsson har skrivit en officiell biografi om kultbandet Sven-Ingvars. Bo Bjelvehammar har läst den med stor behållning: “Boken är skriven med känsla och inlevelse”, konstaterar han.
Sven Ingvars. Ett år i taget
av Anders Nilsson
Mondial
När vi hör ordet Värmland, då tänker vi på olika saker och namn: som vår reslige före detta statsminister Tage Erlander, eller bilden av den förryckte Gustaf Fröding i sjuksängen, den klurige hajk-gubben Bengt Alsterlind – och många tänker på kultbandet Sven-Ingvars.
Bandet har funnits i evighet, eller åtminstone i 65 år och Sven-Ingvars har haft 55 låtar på Svensktoppen. Nästan alla har ett förhållande till Sven-Ingvars, platser eller låtar, som strilar genom minnets öga. En dag i Hultsfred eller en dans i Segmon.
Många kan alla låtar, själv minns jag en strof från Gustaf Frödings Anita; ”Jag vill andas blott Anita, blott Anita, se / Känna endast varma vita lemmars rörelser”
Nu har Anders Nilsson skrivit en officiell biografi om Sven-Ingvars. Vi får följa med på en resa med flera hållplatser, de första spelningarna runt Slottsbron och Karlstad och så de stora spelningarna på vida arenor. Texten bygger på intervjuer med tidigare och nuvarande bandmedlemmar och boken innehåller ett unikt bildmaterial. Boken är skriven med känsla och inlevelse; när vi kommer till slutet med Sven-Eriks död och orden vid begravningen, då går det inte att hålla tillbaka tårarna. Då känns det plötsligt lite ödsligt på perrongen.
Bandet har tagit sig genom svåra tider med musikväxlingar, de har även återhämtat sig från dumma storsatsningar och personliga vågdalar och bekymmer.
De har hållit fast vid sitt genuina sätt att framföra musik, de har gjort smidiga anpassningar, utan att förlora sin själ. Och de har älskat sin publik.
Naturligtvis är det frontmännen Ingvar Karlsson och Sven-Erik Magnusson, som har hållit i taktpinnen och satt agendan, men de två har hela tiden valt passande medmusiker.
Den värmländska dialekten, den genuina tonen och ödmjukheten har skapat grunden för deras kultstatus. De har använt skickliga textförfattare, dessutom har kända personer fått kommentera deras musik, sådana som nämnde Tage Erlander.
Och det är texter lätta att ta till sig och minnas, som detta med postutdelning, av vykort, avier och paket och så veckans vackra kärleksbrev till byns enda blondin. Texten till ”Byns enda blondin” är skriven av Niklas Strömstedt.
Sven-Ingvars kommer alltid att finnas, när svalorna åter visar sig, då ser vi Sven-Ingvars på sommarscener över hela landet, med den nye härföraren Oscar Magnusson. Framtiden är ljus.