ROMAN. Nobelpristagaren Peter Handkes kanoniserade genombrottsroman, Berättelse om ett liv, är inte bara en god introduktion till ett omfattande författarskap, utan även en gripande skildring av ett kvinnoliv, ur en sons perspektiv, skriver Nette Wermeld Enström.
Berättelse om ett liv av Peter Handke
Svensk översättning: Eva Liljegren
Albertt Bonnier förlag
Det är ibland knepigt att skilja på sak och person, funktion och person, eller som i debatten om nobelpristagaren Peter Handke; på prosa och författare.
Det råder ringa tvivel kring Peter Handkes litterära prestationer, men hans förvrängda syn på folkmordet i Srebrenica gjorde honom till en tvivelaktig Nobelpristagare; ett pris som här åter visade den oanständiga Akademiens bristande omdöme. Men till skillnad från Akademien har Peter Handke i alla fall uttryckt ånger, i efterhand.
Om vi nu kan lägga soppan kring Nobelpriset år 2019 åt sidan ett slag finns det ändå flera skäl att läsa Peter Handke. Hans kanoniserade genombrottsroman, Berättelse om ett liv, är inte bara en god introduktion till ett omfattande författarskap, utan även en gripande skildring av ett kvinnoliv, ur en sons perspektiv.
För att logga in behöver du en prenumeration på Premium.